- Inkubator powstał w połowie ubiegłego roku, aby ograniczyć rolę pośredników w sprzedaży płodów rolnych, a tym samym promować krótki łańcuch dostaw.
- Głównym celem wdrożenia projektu była zmiana postrzegania płodów rolnych przez rolników i zwrócenie uwagi, że owoce i warzywa nie mają być końcowym produktem, a surowcem, który można przetworzyć na towar o dłuższej przydatności do spożycia, taki jak susz owocowy i warzywny lub soki.
Inkubator przetwórstwa rolnego to hit w Stopnicy. Rolnicy wyprodukowali tam ponad 130 tys. litrów soków ♦ JKR: To zaledwie 12 km od Buska-Zdroju…⬛ A w Busku: zardzewiała kładka za 9,5 mln, sprawna inaczej tężnia za 25 mln, kilometry deptaków za 35 mln, „bunkier” BOSiR za 10 mln, „obsrane ławki”, itd…
Zastępca burmistrza Stopnicy Mirosław Rajtar zwrócił uwagę, że rolnicy dostrzegają zalety takiego rozwiązania.
– Do listopada w inkubatorze wyprodukowano ponad 130 tys. litrów soków. Obecnie terminarz mamy zajęty do grudnia. Codziennie odbywa się tłocznie soków, a bywają dni, w których inkubator pracuje na dwie zmiany. Nie spodziewaliśmy się, że zainteresowanie będzie aż tak duże. Cieszy nas to, że z roku na rok przybyło nam nowych klientów – powiedział samorządowiec.
– W związku z niekomercyjnym charakterem inkubatora rolnicy ponoszą jedynie opłaty na pokrycie kosztów związanych z produkcją: – woda, energia elektryczna, gaz. „To symboliczne koszty, a klienci otrzymują produkt nierzadko dwu- trzykrotnie tańszy niż w sklepie. Dzięki temu sami rolnicy mają też dodatkowe źródło dochodu” – dodał samorządowiec.
W inkubatorze najczęściej przetwarzane są… – cały artykuł na źródłowej stronie Farmer.pl♂
??Zapraszamy do korzystania z Inkubatora Przetwórstwa Rolnego w Strzałkowie ??
• UMiG Stopnica [25.06.2022]: – Całkowita wartość przedsięwzięcia obejmująca roboty budowlane i wyposażenie obiektu przekroczyła 2 miliony złotych. Operacja uzyskała dofinansowanie w wysokości 433 950 zł, które pochodziło z budżetu Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 i zostało udzielone przez Lokalną Grupę Działania „Królewskie Ponidzie” na wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju.
Mając na uwadze, że gmina ma charakter rolniczy, projekt ma na celu wsparcie osób pracujących na roli. Zgodnie z założeniami projektu, działanie inkubatora sprzyjać ma dywersyfikacji źródeł dochodu rolników. Ideą projektu jest ograniczenie roli pośredników sprzedaży płodów rolnych, głównie owoców i warzyw, a tym samym promocja krótkiego łańcucha dostaw. Obserwując sytuację na rynku rolnym zauważyć można pewną tendencję, która jednak nie przynosi pozytywnych rezultatów dla producentów rolnych, a mianowicie skup produktów po niskich cenach od rolników i późniejsza ich sprzedaż przez pośredników za nieporównywalnie wyższe stawki.
Wdrożenie projektu ma na celu zmianę postrzegania płodów rolnych przez rolnika, który obecnie traktuje owoce czy warzywa jako produkt końcowy, a docelowo po rozpoczęciu działalności inkubatora dotychczasowy produkt będzie dla rolnika półproduktem (surowcem), który będzie mógł być przetworzony na produkt o dłuższej przydatności do spożycia np. soki, susz z warzyw i owoców itp.
W ramach realizacji inwestycji dokonana została przebudowa, rozbudowa oraz zmiana sposobu użytkowania istniejącego budynku, który pełnił funkcję punktu skupu owoców i warzyw w Strzałkowie na Inkubator Przetwórstwa Rolnego (budynek produkcyjno-magazynowy o powierzchni 265 m2) wraz z zagospodarowaniem terenu i niezbędną infrastrukturą techniczną. Obiekt został również wyposażony w linię technologiczną do produkcji soków o wydajności ok. 700 ton owoców rocznie z których zostanie wyprodukowane ok. 525 ton soków owocowych oraz suszarnię kontenerową o wydajności ok. 30 ton owoców i warzyw.
Inkubator prowadzony będzie przez Miejsko-Gminne Centrum Kultury w Stopnicy. Jest to jedyny tego typu obiekt w powiecie buskim. Wszystkie osoby chcące skorzystać z usług inkubatora muszą poprzedzić dostawę owoców lub/i warzyw rejestracją telefoniczną (od poniedziałku do piątku w godz. 8-16): 533-526-216.
Linia technologiczna do produkcji soków (ogólne informacje):
- Minimalna ilość surowca: 800-1000 kg;
- Smak i kolor soku oraz wydajność surowców zależy od odmiany oraz stopnia ich dojrzałości oraz warunków przechowywania surowca przez Klienta;
- Istnieje możliwość produkcji soku niepasteryzowanego;
- Owoce są poddawane myciu (natryskiem w wannie wodnej) przed tłoczeniem w inkubatorze;
- Dostarczone przez Klienta owoce i warzywa muszą zostać przez niego przesortowane tak, aby w partii surowca przeznaczonego do tłoczenia nie znajdowały się owoce i warzywa zgniłe, uschnięte i zepsute, które nie nadają się do produkcji;
- Warzywa przed dostawą muszą zostać przez Klienta dokładnie umyte i pozbawione naci;
- Soki nalewane będą w worki typu bag-in-box o pojemności 3l lub 5l.
W przypadku gdy Klient nie będzie dysponował minimalną ilością surowca, zostanie wpisany na listę oczekujących, a jego zamówienie zostanie przyjęte do realizacji z chwilą uzyskania przez Inkubator minimalnej ilości surowca, z zamówień pochodzących od innych Klientów.
Inkubator dysponuje uniwersalną tłocznią z prasą taśmową, która pozwala na tłoczenie soku na zimno z większości warzyw i owoców. Sok uzyskiwany jest w procesie nietermicznego tłoczenia miazgi owocowej. Następnie produkt poddawany jest pasteryzacji, która pozwala zachować dużą część witamin i mikroelementów.
Cena za wyprodukowany pojemnik soku (z owoców i warzyw dostarczonych przez Klienta) wynosi:… – cały artykuł i zdjęcia na źródłowej stronie UMiG Stopnica♂
♦ Jarosław Kruk: Jak widać na kolejnym przykładzie, są włodarze i włodarze. Jedni wydają miliony na zardzewiałe kładki’, trawę z rolki’, spiżowe słoneczka’, fontanny posadzkowe’, kilometry deptaków’, podgrzewane elektrycznie schody w magistracie’ , biurowce z solarnymi trybunami’ – inni są otwarci na inwestorów i nowe firmy dające nowe miejsca pracy, przychody mieszkańcom i dochody do gminnej kasy…
Aby się nie powtarzać, pozwolę sobie jako komentarz powtórzyć po części to co napisałem już prawie dwa lata temu, 27.04.2021, jako mój komentarz do artykułu „nm: Nowa 1200 metrowa ulica w Końskich za 4,7 mln zł otworzy inwestycyjny teren dla biznesu. Powstanie 1000 nowych miejsc pracy. A w Busku?„♂:
Po Jędrzejowie’, Staszowie’, Starachowicach’, Suchedniowie’, Końskie to dla mnie kolejny przykład samorządu lokalnego, który działa gospodarnie i myśli perspektywicznie. Jak czytamy, w Końskich za 4,7 miliona zł – z czego 3,3 mln stanowi dotacja – wybudowana zostanie 1200 metrowa droga, która będzie główną arterią komunikacyjną dla wcześniej przygotowanego 100 hektarowego terenu inwestycyjnego. Szacuje się, że na terenie tej swoistej koneckiej strefy ekonomicznej powstanie docelowo 1000 miejsc pracy! Jakie to przyniesie dochody do samorządowej kasy – tylko z tytułu samego podatku od wynagrodzenia – mówił na konferencji minister Cieślak: „Można powiedzieć, że średnio jeden pracownik, który zarabia jedną średnią pensję w skali krajowej, odprowadza do gminy blisko 2 tysiące złotych.”
Taką politykę ekonomiczno-gospodarczą realizują władze samorządowe Końskich.
○ Koszt takiego stojącego słoneczka (L) to bodaj 20.000 zł. Takiego leżącego (P) też ponoć tyle samo. Tych „słoneczników”- licząc łącznie stojące z leżącymi (mi kojarzącymi się z włazami do kanalizacji) – jest chyba w sumie kilkadziesiąt, co znaczy ni mnie , ni więcej, że poszło na nie kilkaset tysięcy złotych. Tymczasem burmistrz Sikora wespół z radnymi pod koniec 2021 r. zdecydowali o likwidacji Ośrodka Zdrowia w Szczaworyżu’, z powodu – jeśli dobrze pamiętam – braku możliwości dofinansowania jego działalności kwotą – jeśli dobrze pamiętam – 40 tysięcy złotych (2 słoneczek), lecznicy w której chęć leczenia deklarowało ok. 800 pacjentów. Można więc chyba stwierdzić, że dla burmistrza Sikory i radnych RM w Busku-Zdroju od zdrowia mieszkańców ważniejsze są drogie, wątpliwej jak dla mnie potrzeby, wizerunkowe gadżety / fot. Jarosław Kruk infoBusko.pl
A w Busku?
Buskim włodarzom przyświecają inne priorytety. W Busku rządzący miłościwie od 2010 r. burmistrz Waldemar Sikora kosztem dziesiątek milionów złotych zdołał już wystawić szalet, kilkadziesiąt spiżowych słoneczek, multistadion, bodaj najdroższą w kraju tężnię, fontanny, ślepą uliczkę, „pumptrack”, „zdeptakował” ulicę Rzewuskiego, zrewitalizował Małpiak i Lasek przy Topolowej rownież. Zrekultywował też oczywiście Staw Niemiecki.
I na tym nie koniec. Włodarz-wizjoner, bodaj największy budowniczy w dziejach słonecznego miasta ze złotą monstrancją w herbie, nie zamierza spoczywać na laurach. Choć na świecie pandemia i wokół morowe powietrze, ubywa mieszkańców, Uzdrowisko Busko-Zdrój S.A. drży w posadach, podobno nie ma pieniędzy na utrzymanie Ośrodka Zdrowia w Szczaworyżu, nie odśnieża się należycie największego świętokrzyskiego kurortu i jego głównej arterii Mickiewicza, to nic. Pod czujnym okiem niestrudzonego burgmajstra, za kolejne dziesiątki milionów złotych kontynuowana jest rewitalizacja zabytkowego Parku Zdrojowego i budowane są m.in.: „zardzewiała” kładka na Górkę, Ośrodek Aktywności Społecznej, Okrętowy plac zabaw, Park linowy, kolejne boiska, w tym trzy do gry w bule.
Jak jest łączna wartość tych inwestycji? nie liczyłem, ale przypuszczam, że może to być i 100 milionów lub więcej.
Jaki z nich Gmina Busko-Zdrój będzie miała pożytek finansowy, jakie wpływy? Obawiam, się, że sumarycznie żadne, wręcz przeciwnie, przypuszczam, że utrzymanie tych inwestycji będzie bardzo mocno drenować w kolejnych latach słoneczny budżet gminny. A to zapewne przekładać się będzie na coraz większe podatkowe daniny nakładane na mieszkańców. Obym się mylił…
♦ Tytuł : ⬛ A w Busku zardzewiała kładka za 9,5 mln’, sprawna inaczej tężnia za 25 mln’, kilometry deptaków za 35 mln’, „obsrane ławki”’, itd… – nawiązuje do pierwszych z brzegu sztandarowych inwestycji burmistrza W.Sikory.
Na początku czerwca 2023 r. do tej listy dołączyła kolejna perełka’ – po kilku latach budowy otworzona została kolejna wiekopomna realizacja burmistrza Sikory i słonecznych władz samorządowych – wybudowany kosztem bodaj 10.000.000 zł budynek administracyjno-szatniowy. Według wcześniejszych informacji miał być on zapleczem klubu AKS 1947 Busko-Zdrój, jednak finalnie okazał się – co pokazują poniższe zdjęcia, wskazuje tablica informacyjna i zaświadcza fb profil BOSiR’ – biurowcem BOSiR, Buskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji’.
○ Busko-Zdrój, 13.11.2023, ul. Kusocińskiego: Budynek administracyjno-szatniowy’ przy Stadionie Miejskim wybudowany kosztem bodaj 10 mln złotych w ramach modernizacji stadionu, która pochłonęła ponad 18 mln. /fot: 1,2,3,4: Jarosław Kruk infoBusko.pl, 5: fb BOSiR’
Z uwagi na jego pierwotne przeznaczenie i ze względu na ilość użytego betonu i jego znaczne zagłębienie w otaczający teren, nazywałem go w tekstach „Bunkrem AKS”♂. Od teraz będę to coś nazywał „Grill’Bunkrem BOSiR” – Grill – z uwagi na jego wyjątkowo dobrze nasłonecznione trybuny’.
Na koniec zauważę, iż zestawiając koszt realizacji tego „Grill’Bunkra BOSiR” z jego metrażem i standardem, śmiem przypuszczać, że ten obiekt lokuje się pośród najdroższych biurowców w Polsce….
PS. Choć huczne otwarcie budynku administracyjno-szatniowego BOSiR’, w którym uczestniczył m.in. minister sportu Kamil Bortniczuk, miało miejsce 3.06.2023 i niedługo minie pół roku od tej wielkiej fety, to wydaje mi się, że coś chyba jest nie tak, gdyż obiekt wydaje się w niewielkim stopniu użytkowany, w przeciwieństwie do starego budynku AKS 1947…
◙ Podobne informacje:
„Chcemy lepiej żyć – lepiej pracujmy!” Odbudujmy przetwórnię owocowo-warzywną w Busku-Zdroju
JKR: UMiG i burmistrz nie tworzą miejsc pracy. Czy na pewno?!
Maciej Bursztein: Kielce potrzebują dobrego zarządzania, nie rządzenia – JKR: Busko również
ED: Świętokrzyskie się wyludnia! RAPORT O LUDNOŚCI ZE WSZYSTKICH 102 MIAST I GMIN
TP: Busko się kurczy. „Tu nie ma perspektyw”. JKR: niestety…
List do Redakcji: „Śmieci idą w górę podobnie jak zarobki Pana Prezesa Kryczki”
Skąd w Busku podwyżka cen za śmieci? UMiG opublikował wyjaśnienie
RK: Wojewoda i burmistrz wizytowali tereny inwestycyjne w Jędrzejowie
RK: Działki sprzedane. Będą kolejne inwestycje w strefie „Jędrzejów Południe” – a w Busku?
RK: Jędrzejów sam będzie produkował ekologiczny opał do ogrzewania mieszkań socjalnych? A w Busku?
RK: Nowoczesne autobusy będą wozić sandomierzan. A w Busku kiedy?..
Tężnia za 33.000.000 czy może wielopoziomowy Parking Zdrojowy z bazarkiem i boiskiem?
RK: Buski stadion dokończy nowy wykonawca. Będzie drożej | JKR: +8 mln! Czy warto przepłacać?
RK: Kiedy koniec przebudowy buskiego stadionu? | JKR: Ile w sumie będzie kosztował „bunkier AKS”?
Franciszek Rusak: Rewitalizacyjny walec – Czuj, stary pies szczeka!
TVN: ? ,,Zastraszyć dziennikarza”. Superwizjer – Lokalne media. Cena niezależności
doRZ: Śmierć dziennikarki Polsatu. Miała posiadać dokumenty o pedofilii – a…
9 odpowiedzi na “Inkubator przetwórstwa rolnego to hit w Stopnicy. Rolnicy wyprodukowali tam ponad 130 tys. litrów soków ♦ JKR: To zaledwie 12 km od Buska-Zdroju…⬛ A w Busku: zardzewiała kładka za 9,5 mln, sprawna inaczej tężnia za 25 mln, kilometry deptaków za 35 mln, „bunkier” BOSiR za 10 mln, „obsrane ławki”, itd…”
Najwyższy czas zrobić deptak w Widuchowej….
No może deptak to nie, ale kompielisko z prawdziwego zdarzenia tam gdzie teraz kaczki pływają to by się przedało.
Powiększanie penisa kwasem hialuronowym
W Widuchowej to raczej już nic nie powstanie, bo W. Sikora jak widać chyba „obraził się” na Widuchową… Ostatnio słyszałem, że wypowiedział lokal Kołu Gospodyń Wiejskich w Widuchowej. Już widzę ile głosów dostanie w Widuchowej na wiosnę w Wyborach…?
Powtórzę jeszcze raz to co napisałem pod innym artykułem: Busko-Zdrój jak sama nazwa mówi jest uzdrowiskiem i dlatego nie ma tu miejsca na przemysł. Stopnica nie jest uzdrowiskiem. Koniec. Kropka.
Ha, ha, ha, bo na przykład rozlewnia soku taka jak w Strzałkowie to przemysł? Ha,ha,ha, już ci odpisali merytorycznie pod tamtym artykułem. Jakoś na argumenty nie potrafisz odpowiedzieć. Pisz sobie dalej, pisz, skoro ci to sprawia przyjemność…
Przemysł rolno -spożywczy był zawsze w naszym regionie właśnie dlatego że to naturalny teren uzdrowiskowy i dominującą produkcją jest rolnictwo i sadownictwo. Nigdy nie było zgody na działalność przemysłu ciężkiego. Swego czasu sztandarowym zakładem była Rejonowa Spółdzielnia Ogrodniczo-Pszczelarska w Busku -Zdroju stara siedziba sprzedana i wyburzona gdzie dziś znajduje się sklep Lidl oraz wybudowany nowy zakład na ulicy Widuchowskiej który niestety nie przetrwał transformacji i upadł. Ta inicjatywa w Gminie Stopnica to bardzo dobry ruch który pokazał że jednak można wspierać lokalnych producentów owoców i warzyw w trudnej rywalizacji z zachodnimi gigantami w tej branży. To również ochrona rolników i sadowników przed wyzyskiem pośredników ponieważ małych producentów nie stać na tak zaawansowane linie technologiczne do tej produkcji. Myślę że w naszej gminie takie inicjatywy są bardziej pożądane niż propagandowe inwestycje które nie są rentowne.
Taki inkubator z tłocznią soków to bardzo by się przydał w Busku. Miałby co robić z pewnością. Tyle owoców marnuje się teraz, że serce się kraje. Gdy z owoców zrobi się sok i zapakuje do tych specjalnych woreczków, to taki sok może leżeć rok nie tracąc na wartości. Jabłka trzeba przechowywać w specjalnych przechowalniach, a takie soki można w chłodnym miejscu złożyć.
https://www.tvp.info/73988497/burmistrz-wrzesni-tomasz-k-zatrzymany-przez-cba-wymowny-komentarz-zbigniewa-ziobry Mężczyzna usłyszał w prokuraturze zarzut „żądania korzyści majątkowej w wysokości 200 tys. zł”. Grozi mu za to do 10 lat więzienia.