💥 RK: Sejmik województwa świętokrzyskiego nie odwołał marszałka ze stanowiska. Andrzej Bętkowski: wynik głosowania to porażka PSL [VIDEO| FOTO] - Internetowy Portal Informacyjny Mieszkańców Miasta i Gminy Busko-Zdrój

29 sierpnia 2023 | Radio Kielce Michał Kita 29.08.2023 | infoBusko.pl Jarosław Kruk 29.08.2023 | | 12 komentarzy

Sejmik województwa świętokrzyskiego nie odwołał marszałka Andrzeja Bętkowskiego ze stanowiska. W głosowaniu tajnym za odwołaniem marszałka opowiedziało się 14 radnych, jeden głos był przeciw, oddano 14 głosów nieważnych. W sumie głosowało 29 radnych biorących udział w sesji. – informuje 29.08.2023 portal Radio Kielce

29.08.2023. Kielce. Sesja Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego. Na zdjęciu (od lewej): Renata Janik – wicemarszałek wojeówdztwa świętokrzyskiego Andrzej Bętkowski – marszałek województwa / Fot. Wiktor Taszłow / źródło:  Radio Kielce♂

Zdaniem marszałka Andrzeja Bętkowskiego, wtorkowe głosowania radnych są wynikiem politycznych działań przedstawicieli Polskiego Stronnictwa Ludowego.

Uważam, że nasz zarząd w tym trudnym okresie nie działa źle. Zarząd podejmował wiele wyzwań, zakończył z sukcesem poprzednią perspektywę finansową Unii Europejskiej i przygotował region do kolejnej perspektywy. Ponadto radziliśmy sobie z pandemią COVID-19 i kryzysem za naszą wschodnią granicą. Zarzuty, które dziś przedstawiali koledzy z opozycji ani nie zostały podzielone przez Regionalną Izbę Obrachunkową, ani przez Samorządowe Kolegium Odwoławcze, co oznacza, że nasza działania są zgodne z prawem, i ten dzisiejszy rejwach był niepotrzebny. Dziękuję tym osobom, które mnie i mój zarząd poparły, bo widać także, że niektórzy na opozycji także zmieniają zdanie – stwierdził.

Andrzej Swajda’, przewodniczący klubu radnych Polskiego Stronnictwa Ludowego ocenia, że brak odwołania marszałka i zarządu nie jest porażką klubu PSL.

Nie rozpatruję tego w kategoriach porażki klubu, to porażka zarządu, który dwukrotnie nie uzyskał wotum zaufania, a wcześniej dwukrotnie nie uzyskał absolutorium. Czy było warto składać wniosek o głosownie tajne? Po tym, co stało się na sali, po tej szopce jaką przedstawili działacze i radni PiS z przestawianiem urny, z demonstracyjnym wrzucaniem kart do urny, łamiąc tajność głosowania, warto było. Warto było pokazać prawdziwe oblicze PiS – stwierdził.

Proces tajnego głosowania nad odwołaniem marszałka Bętkowskiego budził wiele emocji, zdaniem przewodniczącego sejmiku Arkadiusza Bąka’…- cały artykuł na źródłowej stronie Radia Kielce

◙ Podobne informacje:

29 sierpnia 2023 r. Sejmik będzie głosował nad odwołaniem marszałka województwa świętokrzyskiego oraz odwołaniem zarządu województwa

🟥💥 „Cicha koalicja”, „To PiS zdradził swoich członków”, Nowogrodzka nie słuchała, wojna o stołki i pretensje. Tak PiS 29.06.2023 straciło większość w świętokrzyskim sejmiku | ANALIZA

💥💥💥 ED: Sesja absolutoryjna Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego. Przewodniczący odwołany, Zarząd Województwa bez wotum zaufania i absolutorium! | JKR: MG ostrzegał: „KTO SIEJE WIATR TEN, ZBIERA BURZĘ”

🟥 wyborcza: 💥 Maciej Gawin dyscyplinarnie zwolniony z uzdrowiska. Mimo negatywnej opinii sejmiku | MG: Nie rezygnuję , walczę dalej o prawa załogi.

💥 wyborcza: Sejmik obronił radnego Gawina. „Rozjechaliście się całkowicie, naprawdę nie mogliście usiąść i oszczędzić tego województwu?” [VIDEO 4:11:36 ÷ 4:47:14]

💥 wyborcza: Jest projekt uchwały ws. zwolnienia z pracy radnego-dyrektora ze szpitala uzdrowiskowego

💥 „KTO SIEJE WIATR TEN, ZBIERA BURZĘ”. Radny Maciej Gawin wzywa Zarząd Spółki Uzdrowisko Busko-Zdrój S.A. do udostępnienia dokumentów

💥 „POKAŻ VETO!” Referendum w sprawie odwołania członka Zarządu Uzdrowiska Busko-Zdrój S.A. Czy Maciejowi Gawinowi uda się odwołać Magdalenę Konieczną-Różycką?

RK: 💥 Buskie uzdrowisko ma nowego wiceprezesa

ED: Małgorzata Wiśniewska i Czesław Korczak w Radzie Nadzorczej Uzdrowiska Busko-Zdrój

ED: Uzdrowisko Busko-Zdrój dostało pięć milionów złotych od województwa. Marszałek: Są problemy z wypłacalnością

wyborcza.pl: Zmiany w uzdrowisku. Posadę stracił bliski współpracownik byłego prezydenta Kielc

ED: Stanisław Grzesiak, pełniący obowiązki prezesa Uzdrowiska Busko-Zdrój, o bałaganie, grupach interesu oraz przyjaźni z marszałkiem Bętkowskim

Wojciech Lubawski odwołany ze stanowiska prezesa Uzdrowiska Busko-Zdrój. Decyzję podjęła w czwartek rada nadzorcza spółki

ED: Wojna w Uzdrowisku Busko-Zdrój. Prezes Lubawski kontra dyrektor „Krystyny” i radny sejmiku Maciej Gawin. Padają wzajemne oskarżenia

Kalendarium: 24 sierpnia 1736 r. urodził się Stanisław Małachowski, marszałek Sejmu Wielkiego i jeden ze współautorów Konstytucji 3 maja. Wzór uczciwego polityka w dobie rozbiorów

12 odpowiedzi na “💥 RK: Sejmik województwa świętokrzyskiego nie odwołał marszałka ze stanowiska. Andrzej Bętkowski: wynik głosowania to porażka PSL [VIDEO| FOTO]”

1. Komentator pisze:

L4 może sobie dopisać kolejny „sukces”. Jaki to talent trzeba mieć ze wszystko za co się weźmie to porażka… a jak tam to referenudum w uzdrowisku?

2. Krecz pisze:

Tacy panowie jak ten z siwą brudka co odpycha kobiete to nadaje sie do ….. takich ludzi wybiera narod. I toto bylo podobno wojewoda wstyd panie radny. Dziwie sie tylko ze nikt z facetow ktorzy piwinni miec jaja nie zareagowal.

3. Ask pisze:

O czym Krecz pisze? Gdzie i kiedy siwobrody odpychał kobietę?

4. Ask pisze:

thx, fakt, siwa bródka bezpardonowo ”wszedł ciałem” i odepchnął od mównicy radną Jolantę Tyjas 😲 Może Banaś zapomniał, że to nie mecz hokeja a sesja Sejmiku 😆

5. Kasia do Ask pisze:

Pani Jolanta ma szczęście wg. mnie, że Banaś tylko ją odepchnął, gdyż mógł np. zastosować metody z ringu bokserskiego 😀

6. Antoni pisze:

niech się pani radna Tyjas cieszy, że nie doszło do starcia w stylu KSW :)))

7. Rogacz z Tworek pisze:

…no…no L4 wycyckał PSL tym razem😋kto następny?
    Oto jest pytanie😜

8. Krecz pisze:

Do powyżej:Nastepny ten wielu twarzy z kielc i spolecznosc naszej gminy!!!!!

9. adam pisze:

jak tylko poseł listonosz zaczął mieć problemy to L4 odciął się od niego i mówił: nie znam człowieka

10. Alkoholowa libacja pracowników świętokrzyskiego Urzędu Marszałkowskiego w Mauzoleum Martyrologii Wsi Polskich w Michniowie??!! ''Urzędnicy marszałka z PiS urządzili popijawę'' - oskarża posłanka KO Marzena Okła-Drewnowicz pisze:

Skandal w województwie świętokrzyskim. W sieci pojawiło się nagranie, które ma rzekomo przedstawiać pracowników tamtejszego Urzędu Marszałkowskiego w trakcie alkoholowej libacji w Mauzoleum Martyrologii Wsi Polskich w Michniowie. – Urzędnicy marszałka z PiS urządzili popijawę – oskarża posłanka KO Marzena Okła-Drewnowicz.
    Na nagraniu, które Okła-Drewnowicz postanowiła zablurować, przedstawieni mają być pracownicy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego. Mieli wziąć udział w imprezie zorganizowanej w Mauzoleum Martyrologii Wsi Polskich w Michniowie. Redakcja o2.pl nie była w stanie zweryfikować, kogo przedstawia materiał oraz w jakim miejscu i okolicznościach został nagrany.
    Na stole nie brakuje butelek z alkoholem, a dwie kobiety i dwóch mężczyzn świetnie się bawią. Kolejna osoba robi im zdjęcia. O spożywaniu alkoholu ma też świadczyć fakt, iż jedna z kobiet na udostępnionym filmie ma wyraźne problemy z utrzymaniem równowagi. Ciąg dalszy i video: https://www.o2.pl/informacje/nagrali-pracownikow-z-ukrycia-czy-w-urzedzie-doszlo-do-popijawy-6937976218511968a

11. Do sieci wyciekło nagranie przedstawiające urzędników otoczonych butelkami z alkoholem na terenie Mauzoleum w Michniowie. Wśród nich jakoby kierownik działu obsługi mauzoleum Bartosz Bętkowski, syn marszałka Bętkowskiego pisze:

Do sieci wyciekło nagranie przedstawiające urzędników otoczonych butelkami z alkoholem na terenie Mauzoleum w Michniowie. „Interia” przekazała, że dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej wszczął postępowanie wyjaśniające. Nagranie udostępnił lokalny dziennikarz Krzysztof Soczewiński. Przedstawia pięć osób, które siedzą przy stole, na którym znajduje się kilkanaście butelek z alkoholem. Jedna z uczestniczek spotkania wygląda na wyraźnie nietrzeźwą i ma problemy z utrzymaniem równowagi. itd. https://www.wprost.pl/kraj/11377903/afera-wokol-nagrania-z-mauzoleum-to-tak-jakby-sie-na-cmentarzu-bawili.html