smakosze.pl: Już nie chcę słyszeć o tarciu ziemniaków na placki. Mam 100 razy lepszy i prostszy patent | pysznosci.pl: Jak przechowywać ziemniaki - Internetowy Portal Informacyjny Mieszkańców Miasta i Gminy Busko-Zdrój

smakosze.pl: Już nie chcę słyszeć o tarciu ziemniaków na placki. Mam 100 razy lepszy i prostszy patent | pysznosci.pl: Jak przechowywać ziemniaki

23 października 2023 | Smakosze.pl Monika Dec 20.10.2023 | infoBusko.pl Jarosław Kruk 23.10.2023 | | 0 komentarzy

Nigdy nie przepadałam za tarciem ziemniaków do placków ziemniaczanych. Całe szczęście znalazłam na to sposób. Robię je za pomocą blendera. Co jeszcze jest sekretem ich smaku? Zapewniem Was, że ten przepis z pewnością nikogo nie zawiedzie. – informuje 20.10.2023 Monika Dec na portalu smakosze.pl

Placki ziemniaczane są jednym z najprostszych i najsmaczniejszych dań w moim kulinarnym repertuarze. Warto pamiętać, że najlepsze wychodzą z kartofli typu B, z takich gatunków jak m.in. Irga, Flaming lub Sante. Są one bogate w skrobię i idealnie nadają się na placki.

Kluczowe jest również wybranie odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Tutaj najlepszym wyborem jest olej rzepakowy. Do smażenia placków zupełnie nie nadaje się masło. Ma ono zbyt niską temperaturę, szybko zaczyna się palić i zostawia niezbyt przyjemny posmak na daniu. Nielubianą czynnością podczas przygotowania tej potrawy do tej pory było żmudne tarcie ziemniaków, jednak tę czynność można zrobić przy użyciu blendera.

Najlepszy i najprostszy przepis na tą potrawę znajdziecie na źródłowej stronie smakosze.pl

* * *

>>>  Mój tata tylko tak przechowuje ziemniaki. Aż do wiosny są pyszne i jędrne  <<<
pysznosci.pl [22.10.2023]: – Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jednak chcąc cieszyć się ich dobrym smakiem i wartością odżywczą przez całą zimę, trzeba je odpowiednio przechowywać. Jak zapewnić im optymalne warunki, by przetrwały bez uszczerbku jak najdłużej? Zapasy ziemniaków na zimę należy otoczyć specjalną opieką. W przeciwnym razie…♂

◙ Podobne informacje:

Żur, żurek a może barszcz biały? – co gości na wielkanocnych stołach?

LP: Leśna kuchnia – podpłomyki leszczynowe

ZOOM NA WIEŚ: Gryka – znakomite źródło magnezu, żelaza i rutyny

I❤PL: Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski

Sezon dyniowy w Zacisze Nad Nidą Resort

I ❤ Ponidzie: Farma Łukasików – z wizytą u najbardziej innowacyjnej rolniczki w Polsce [AUDIO/FOTO]

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Masz pytania? Napisz do nas: redakcja@infobusko.pl