LP: Leśna kuchnia - podpłomyki leszczynowe - Internetowy Portal Informacyjny Mieszkańców Miasta i Gminy Busko-Zdrój

LP: Leśna kuchnia – podpłomyki leszczynowe

19 lutego 2019 | Lasy Państwowe fb 17.02.2019/ Jarosław Kruk | | 0 komentarzy

Nabrzmiałe i coraz bardziej żółte od pyłku kwiatostany leszczyny przyciągają aktualnie nasz wzrok. To dobry moment by spróbować wyśmienitych podpłomyków leszczynowych. Przypominamy prościutki przepis na naprawdę zdrowe i naturalne ,,superfood” z lasu.

źródło: Lasy Państwowe

◙ Podpłomyki leszczynowe

Właśnie teraz zbieramy kwiatostany leszczynowe. Wybieramy dojrzałe z obsypującym się pyłkiem. Na kilka podpłomyków potrzebujemy 10-15 dkg ,,bazi”
W domu rozcieramy w dłoniach, tak by obsypujące się płatki i pyłek oddzielić od szypułek. Do rozdrobnionych kwiatostanów dodajemy mąkę (najlepiej razową), w podobnej ilości oraz do smaku sól. Po dodaniu wody zagniatamy ciasto, powinno być tzw. tępe.
Na mocno rozgrzaną blachę kuchni układamy cienko rozwałkowane placki i opiekamy z obu stron. Blachę możemy zastąpić patelnią, ale jej powierzchnia musi być nieco natłuszczona.
W warunkach terenowych podpłomyki upieczemy nad ogniskiem owijając surowy placek na leszczynowym, pozbawionym kory kołku.

Dla smakoszy podstawową wersję podpłomyków leszczynowych można wzbogacić drobno siekanymi orzechami, czosnkiem czy rodzynkami, zależnie od upodobań.

Najlepiej smakuje wprost z blachy…

Ależ to dobre! Spróbujcie, smacznego!

P.S. Niestety uczuleni na pyłki i orzechy laskowe muszą obejść się smakiem…

źródło: Lasy Państwowe, fb

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Masz pytania? Napisz do nas: redakcja@infobusko.pl