PR24: Dania wigilijne. Karp, barszcz i... ślimaki - Internetowy Portal Informacyjny Mieszkańców Miasta i Gminy Busko-Zdrój

PR24: Dania wigilijne. Karp, barszcz i… ślimaki

23 grudnia 2021 | PolskieRadio24.pl 22.12.2021 / infoBusko.pl Jarosław Kruk 23.12.2021 | | 6 komentarzy

Dawniej o wigilijnej wieczerzy myślano już jesienią, na wsiach przygotowywano przetwory, a na potrzeby królewskiego dworu odbywały się prawdziwe rybne żniwa. Choć zatraciliśmy wiele z różnorodności potraw dawnej Wigilii, to nadal pozostaje ona żywym świadectwem polskiej historii kulinarnej. Przekonuje o tym badacz i popularyzator dziejów kuchni polskiej, prof. Jarosław Dumanowski. – informuje portal PolskieRadio24.pl

Czy dzisiejsza Wigilia z karpiem, z barszczem, z pierogami i kutią przypomina tę sprzed wieków?

Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest jednoznaczna. Chyba trzeba zacząć od tego, że zmienił się sens samego pojęcia „wigilia”. Dawniej był to po prostu przeddzień święta, w którym serwowano postny, ale uroczysty posiłek. Takich wigilii było kiedyś wiele w ciągu roku: wigilia Wszystkich Świętych, wigilia Trzech Króli, wigilia Obrzezania Pańskiego, wigilia Matki Boskiej Zielnej. Długo by wymieniać. Dla porządku dodam jeszcze, że wigilia Wielkanocy przypadała w Wielki Czwartek, ponieważ w Wielki Piątek i Wielką Sobotę obowiązywał post ścisły.

Układu, który pan opisał, też raczej by nie było. W dawnej Polsce obowiązywało ogromne zróżnicowanie dań wigilijnych.

Co mogliśmy zatem znaleźć na wigilijnym stole?

Obowiązywały dwie zasady: postu i odświętności. Królowały ryby słodkowodne i solone ryby morskie. Produkty lokalne starano się uświetnić szczyptą egzotyki w postaci bakalii, cukru, migdałów i cytrusów. Zestaw, który pan nakreślił w pierwszym pytaniu, wyklarował się mniej więcej w drugiej połowie XIX wieku. Choć i tutaj moglibyśmy się nieco zdziwić, próbując potraw sprzed ponad wieku. Na przykład barszczu, który był kiedyś przygotowywany z kiszonych buraków.

Generalnie zmieniły się techniki przyrządzania potraw wigilijnych. Choć dziś uznajemy przygotowanie świątecznej wieczerzy za niezwykle pracochłonne, to nasze wysiłki są nieporównywalnie mniejsze z tymi, które podejmowali nasi przodkowie.

Jak długo przygotowywano dawną Wigilię?

Tutaj też próżno szukać jednoznacznej odpowiedzi. Zmieniły się chociażby sposoby pozyskiwania produktów. W przygotowanie Wigilii było zaangażowane więcej osób i o wiele wcześniej je zaczynano. Nie tak dawno temu mój kolega kucharz opowiadał mi, że jego babcia na potrzeby Wigilii już jesienią przygotowywała… – cały artykuł na źródłowej stronie PolskieRadio24.pl

 

◙ Podobne informacje:

Ile kalorii mają wigilijne potrawy, czyli obfitość na świątecznym stole

Kiermasz świąteczny w Busku-Zdroju. Przyjdź i spróbuj regionalnych specjałów [ZDJĘCIA] | Jarmark Świąteczny i Festiwal Smaków w Pińczowie. Mnóstwo ludzi i pyszności. Można było najeść się do syta [ZDJĘCIA]

Gotowanie na planie – Karol Okrasa w Olejarni Zagłoba

Wigilia świętego Jana w Olejarni Zagłoby – palce lizać! [FOTOGALERIA]

 

 

 

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna.

6 odpowiedzi na “PR24: Dania wigilijne. Karp, barszcz i… ślimaki”

  1. Syn Pułku pisze:

    Z tradycji będzie jedzona makrela wędzona i panga po grecku a ogólnie to kiełbaska na gorąco z cebulką i pomidorkami.

  2. Łukasz Szumilas - oblicza prawdy pisze:

    Życzę wszystkim zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku!
    Niech Nowonarodzony Jezus błogosławi każdemu, a Gwiazda Betlejemska rozświetla mroki ciemności, bo Jezus narodził się i przyszedł na świat po to, aby dać świadectwo prawdzie.

    Wieczorem 24 grudnia odbędzie się premiera filmu pt. „30 sekund” na kanale Łukasz Szumilas na youtube. Zapraszam serdecznie wszystkich do obejrzenia tego materiału i zapoznania się z tym, co dotychczas było skrzętnie ukryte przed opinią publiczną.

  3. BeA pisze:

    Szanowni, karpia w wannie można troszkę podkarmić Amantadyną która rozpuści się w tłuszczu karpia i będzie łatwo przyswajalna dla naszego organizmu i smaczna.

  4. Jak żyć??? pisze:

    Kilo karpia kosztuje tyle co litr wódki, a co to jest kilo karpia?!

  5. Prawe Busko-Zdrój do Łukasz Szumilas - oblicza prawdy 23 GRUDNIA 2021 O 16:52 pisze:

    Prawe Busko-Zdrój dziękuje Panu za życzenia! My również życzymy Panu zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku!

    Panie Łukaszu, nawet po najdłuższej nocy przychodzi dzień, świta jutrzenka swobody i wschodzi wolności słońce!

    Zdrowia i Wolności!

  6. Łukasz Szumilas - oblicza prawdy pisze:

    Przepraszam wszystkich, ale wystąpił problem natury technicznej, stąd małe opóźnienie. Dziś wieczorem został już opublikowany film pt. „30 sekund.” Zapraszam na youtube, kanał Łukasz Szumilas, a poniżej podaję bezpośredni link. Pozdrawiam serdecznie!

    https://www.youtube.com/watch?v=YQBznQqa1zY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Masz pytania? Napisz do nas: redakcja@infobusko.pl