Gotowanie na planie – Karol Okrasa w Olejarni Zagłoba
Wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. W najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. W poniedziałek, 23 września, maestro Karol Okrasa zagościł w podbuskiej Olejarni Zagłoba i tworzył w niej kompozycje kulinarne z wykorzystaniem tłoczonych tam na zimno olei roślinnych.
Każdy odcinek „Okrasa łamie przepisy” dedykowany jest jakiejś regionalnej lub historycznej specjalności. Żeby je odnaleźć ekipa wyrusza na kulinarne wyprawy do różnych zakątków Polski. Każdy odsłona programu zaczyna się od przedstawienia „bohatera” – czasem jest to lokalny wyrób, czasem całe danie. Karol Okrasa pokazuje sposób wytworzenia oraz walory smakowe i zdrowotne produktu. Przy okazji zaprezentowane zostaną region i miejscowość. Gościem programu jest zwykle uznana gospodyni, wytwórca miejscowego przysmaku. Rozmawiając o miejscowej kuchni Karol i jego gość przyrządzają pierwszą potrawę, czyli coś prostego i szybkiego. Łatwy w wykonaniu przepis będzie miał szansę trafić na stałe do kulinarnego zestawu każdej gospodyni domowej.
W miniony słoneczny poniedziałek inspiracją dla Karola były wyjątkowej jakości i smaku oleje, wytwarzane metodą tradycyjnego tłoczenia na zimno przez pana Mariusza „Zagłobę” Roszkowskiego w jego rodzinnej manufakturze na obrzeżu Lasu Mikułowickiego. W Olejarni wyciska się oleje roślinne na bazie nasion między innymi rzepaku, lnu, lnianki – rydza, czarnuszki, maku, słonecznika, sezamu, ostropestu, wiesiołka, z pestek dyni, jak również z orzechów.
Pogoda dopisała. Zdjęcia w plenerze trwały kilka godzin, a atmosfera na planie była smakowita – wszystkie potrawy, kilka chwil po ich przygotowaniu i utrwaleniu na kamerach, trafiały do żołądków osób obecnych na planie filmowym.
Jak mówi gospodarz, maestro przygotowywał między innymi sałatki, śledzie i steki. – Moim zadaniem było przygotowanie kapustki zapiekanej. Wszystkie przepisy z użyciem olejów będą podane w odcinku, a także na stronie karolokrasa.pl/okrasa-lamie-przepisy – zaznacza właściciel Olejarni Zagłoby. – Karol Okrasa przyznał, że ilość pomysłów na użycie olejów jako przypraw jest wręcz ogromna.
Wygląda na to, że dzięki panu Mariuszowi i jego rodzinnej firmie Busko-Zdrój po raz kolejny zaprezentuje się na ogólnokrajowej antenie Telewizji Polskiej, tym razem smakowicie 😉
◙ Podobne informacje:
2 odpowiedzi na “Gotowanie na planie – Karol Okrasa w Olejarni Zagłoba”
a tymczasem znów głośno o buskiej Policji: FAKT 27 wrzesnia, dzisiaj: W Busku-Zdroju (województwo świetokrzyskie) miało dochodzić do skandalicznych zachowań z udziałem lokalnych policjantów. Jak informuje Radio ZET, mundurowi z wydziału prewencji mieli poniżać i wyśmiewać zatrzymanych bezdomnych. O wszystkim miał wiedzieć ich przełożony. – https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/busko-zdroj-policjanci-ponizali-bezdomnych/438pev3
Czy policjanci z Buska poniżali zatrzymanych? Prokuratura i Biuro Spraw Wewnętrznych sprawdzają anonimowe doniesienie.
https://echodnia.eu/swietokrzyskie/czy-policjanci-z-buska-ponizali-zatrzymanych-prokuratura-i-biuro-spraw-wewnetrznych-sprawdzaja-anonimowe-doniesienie/ar/c1-14455779