ED: Debiut niepowtarzalnych win musujących z Winnicy Złota Wieś ulokowanej między Wiślicą a Pińczowem [FOTO] | I ❤ Ponidzie - Internetowy Portal Informacyjny Mieszkańców Miasta i Gminy Busko-Zdrój

ED: Debiut niepowtarzalnych win musujących z Winnicy Złota Wieś ulokowanej między Wiślicą a Pińczowem [FOTO] | I ❤ Ponidzie

29 grudnia 2022 | | | 0 komentarzy

Przed świętami Bożego Narodzenia Winnica Złota Wieś w Złotej koło Pińczowa zaprezentowała swoje najnowsze produkty – So!secco, Mu!Secco, Ro!Secco. To wina musujące, metodą fermentacji nawiązujące do włoskiego prosecco oraz hiszpańskiej cavy. – informuje 27 grudnia 2022 portal Echo Dnia

Ewelina i Marcin Ptak, właściciele Winnicy Złota Wieś [GPS♂], zaprezentowali ostatnio najnowsze wina musujące. Ich nazwy to So!secco, Mu!Secco, Ro!Secco. Więcej na kolejnych zdjęciach na stronie Echa Dnia♂ / fot. archiwum prywatne

Wina noszą nazwy pochodzące od szczepu winorośli, z jakiej zostały wyprodukowane. So!Secco powstało z białej odmiany solaris’, Mu!Secco z białego muscarisa’, bazą Ro!Secco są natomiast szczepy różowe.

Czym różnią się od innych win?

Przede wszystkim mają bąbelki. To wina musujące, produkowane metodą Martinotti (Charmata) czyli tak jak dobrze znane wszystkim prosecco, to znaczy taką, w której druga fermentacja zachodzi w szczelnej kadzi (autoklawie), w odróżnieniu na przykład od francuskiego szampana, który fermentuje w butelkach – objaśnia Ewelina Ptak, prowadząca Winnicę Złota Wieś wspólnie z mężem Marcinem.

Premiera win musujących była sporą niespodzianką dla klientów winnicy.

Poprzedziły ją dwa lata prób. Było to moje wielkie marzenie, ale utrzymywaliśmy to w tajemnicy. Styl prosecco jest najbliższy mojemu sercu. Dużo czytaliśmy i eksperymentowaliśmy. Jestem szczęśliwa, że się udało, przed samym sylwestrem. Odbiór jest pozytywny, także wino na pewno zostanie w ofercie przez cały sezon. Ludzie pytają o nie. Chcą spróbować polskiej interpretacji wina musującego – mówi Ewelina Ptak.

Pierwsze recenzje klientów są zachęcające. Według nich wino jest bardzo smaczne, lekkie orzeźwiające, daje radość podczas degustacji. Mu!Secco charakteryzuje się… – cały artykuł i galeria zdjęć na źródłowej stronie Echa Dnia♂


 

 

◙ Podobne informacje:

eM: Świętokrzyskie Bordeaux – przybywa winnic w naszym regionie [AKTUALIZACJA]

I ❤ Ponidzie: Winnica Fodymskich w Szczaworyżu. Zwiedzanie winnicy, degustacja win i produktów regionalnych – 21.08.2021

I ❤ Ponidzie: Farma Łukasików – z wizytą u najbardziej innowacyjnej rolniczki w Polsce [AUDIO/FOTO]

I ❤️ Ponidzie: Z dyrektorskiego gabinetu do… stajni. Dziś hoduje kozy i kocha to co robi. Farma Jaga, Bogucice Drugie

I ❤ Świętokrzyskie: Ser pod nazwą „krzemień pasiasty” podbił podniebienia

„Kulinarny kiermasz św. Jana” w Olejarni Zagłoby z udziałem Karola Okrasy – 26 czerwca

💥 Uroczysta Gala AgroLigi 2021. Mariusz Roszkowski i jego Olejarnia Zagłoby Laureatem Krajowym Ogólnopolskiego Konkursu AgroLiga 2021! | JKR: Gratulacje! | I ❤ Ponidzie

ZOOM NA WIEŚ: Lnianka – roślina na zdrowy olej rydzowy | Olej rydzowy z Olejarni Zagłoby otrzymał nagrodę Perła 2022

Gotowanie na planie – Karol Okrasa w Olejarni Zagłoba

I ❤ Ponidzie: Kulinarny program TVP HD „Przystanek Slow food” z wizytą w rodzinnej manufakturze „Olejarnia Zagłoby” Mariusza Roszkowskiego [FOTO]

I ❤ Ponidzie: Owce z Ponidzia karmione są ziołami i paszami bez GMO

RK: Full Wypas – owce czarnogłówki zadomowiły się na Ponidziu

I ❤ Ponidzie: PONIDZIE. NIEDOCENIANA „POLSKA TOSKANIA”

I ❤ Świętokrzyskie: „Na Ponidziu wiosna trwa” – trzydniowy majowy benefis promocyjny – może dołączy i Busko?

 

 

 

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Masz pytania? Napisz do nas: redakcja@infobusko.pl