„Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2021” – Smacznie, Zdrowo i Zdrojowo, 4-5 września 2021r.
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wraz z partnerami zaprasza do uczestnictwa w wydarzeniu „Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2021”. To wyjątkowe wydarzenie skierowane jest do osób, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty od lokalnych dostawców oraz tych, którzy jeszcze tego nie posmakowali. Wydarzenie ma na celu bawić, edukować i kusić podniebienia. – informują na swojej @stronie organizatorzy eventu♂, który odbędzie się w pierwszą wrześniową sobotę i niedzielę w części zdrojowej słonecznego miasta ze złotą monstrancją w herbie.
Dwudniowy scenariusz imprezy będzie obfitował w szereg atrakcji, min.:
>>> busko.com.pl [04.09.2021]: – Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2021 [FOTOGALERIA] <<<
♦ Jarmark Norbertański – Stoiska promocyjne producentów produktów regionalnych i tradycyjnych. Stoiska firm związanych z kuchnią, np. przybory kuchenne, książki, szkło i zastawy itp. ujednolicona ekspozycja wystawiennicza w drewnianych domkach przy Al. Mickiewicza.
♦ Warsztaty kulinarne – Warsztaty kulinarne o różnej tematyce połączone ze szkoleniami i degustacją produktów, warsztaty serowarskie, warsztaty produkcji kiszonek.
♦ Pokazy kulinarne – Pokazy kulinarne, to żywa atrakcja dająca możliwość podglądania ich kunsztu gastronomicznego, okazja do edukacji i konfrontacji kulinarnych, okazja by skosztować prawdziwie kultowych potraw czy produktów. W pokazach będą też uczestniczyli uczniowie szkół gastronomicznych.
♦ Kącik dobrej i kreatywnej zabawy dla dzieci – Kącik dobrej i kreatywnej zabawy dla dzieci – animacje, gry, zabawy, konkursy i pokazy kulinarne dla najmłodszych.
♦ Uroczysta gala – Uroczysta Gala i bankiet w dobrym smaku na ok. 300 osób, (jeśli covid pozwoli).
○ Lokalne produkty spożywcze z Ponidzia cieszą się coraz większym uznaniem dużych i małych konsumentów. 26 czerwca 2021 r. setki osób odwiedziły tegoroczny Kiermasz kulinarny świętego Jana w Olejarni Zagłoby w Mikułowicach k. Buska-Zdroju. Gościem specjalnym wydarzenia był znany polski kucharz Karol Okrasa.♂ / fot. Jarosław Kruk; infobusko.pl
◙ Podobne informacje:
RK: Najlepsza rolniczka w Polsce, pani Teresa Łukasik, „urzęduje” w podbuskim Strzałkowie
eM: Świętokrzyskie Bordeaux – przybywa winnic w naszym regionie [AKTUALIZACJA]
I ❤ BZ: Herb Buska – słońce? monstrancja? czy po prostu słoneczna monstrancja?
2 odpowiedzi na “„Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2021” – Smacznie, Zdrowo i Zdrojowo, 4-5 września 2021r.”
Co do pumptracka, to chciałem o to zapytać odpowiedzialnych za tę budowę w UMiG.
Naczelniczka wydziału Rozwoju, Strategii, Inwestycji i Drogownictwa w dość opryskliwy sposób odmówiła wypowiedzi twierdząc, że nie jest uprawniona do wypowiedzi dla mediów.
Ponieważ przy okazji wyszło, iż w buskim Ratuszu nie ma wyznaczonego rzecznika prasowego, to zatelefonowałem na sekretariat burmistrzów i wyraziłem chęć umówienia się na wywiad. Było to w PONIEDZIAŁEK.
DO DZIŚ (SOBOTY), ani Maroński, ani Sikora nie znaleźli czasu na wypowiedź dla Czytelników portalu o konflikcie wokół „Smerfusia”, czy wypadku na pumptracku.
goniecbuski.pl/2021/09/04/nm-zdejmuja-chodniki-i-sadza-rosliny-w-centrum-by-odbetonowac-kielce-ln-a-w-busku/
Czy Waszym zdaniem warto przenieść ten pomysł do Buska?
Zapraszam do dyskusji na GoniecBuski.pl!