Jakie ciasto na Wielkanoc? Sprawdź 3 propozycje Dworu Korona Karkonoszy - Internetowy Portal Informacyjny Mieszkańców Miasta i Gminy Busko-Zdrój

Jakie ciasto na Wielkanoc? Sprawdź 3 propozycje Dworu Korona Karkonoszy

31 marca 2024 | Zespół Prasowy Commplace | infoBusko.pl Jarosław Kruk 16.04.2022; 31.03.2024 | | 1 komentarz

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście, jakie ciasto zagości na Waszym stole – sprawdźcie 3 propozycje sprawdzonych przepisów udostępnionych przez Dwór Korona Karkonoszy . Gwarantujemy – każda z nich podbije Wasze kubki smakowe. – informuje w mailu do Redakcji Zespół Prasowy Commplace

Wielkanocne potrawy: KGW Strożyska ♂ |Wypieki: fot. Dwór Korona Karkonoszy , www.dwor-korona.pl


 

BABKA WIELKANOCNA

○ SKŁADNIKI:
• 4 jajka
• 200 g masła
• Skórka i sok z 1 cytryny
• 180 g cukru
• 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
• 160 g mąki pszennej tortowej
• 90 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej lub mielonych migdałów
Na wierzch: cukier puder lub lukier

○ WYKONANIE
Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22 – 25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
Masło roztopić. Do letniego tłuszczu dodać sok i skórkę otartą z cytryny. Odstawić.
Do większej miski wbić jajka o temperaturze pokojowej, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na gęstą, jasną i puszystą masę. W między czasie dodać cukier z prawdziwą wanilią.
Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Do ubitych jajek dodać mieszanką mąki i delikatnie zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Do ciast wlać masło i znowu zmiksować do połączenia się składników. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć i ostudzić. Ostudzoną babkę można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i np. obranymi migdałami.


 

SĘKACZ

○ SKŁADNIKI:
• 200 g bardzo miękkiego masła
• 100 g cukru pudru
• 100 g cukru białego kryształu
• 7 jajek (L) białka i żółtka osobno
• 60 g mąki pszennej tortowej
• 60 g mąki ziemniaczanej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• Szczypta soli
• Zapach pomarańczowy lub waniliowy
• 3 łyżki wódki
• polewa czekoladowa

○ WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Foremkę o wymiarach ok. 35 cm x 35 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.
Mąki, proszek do pieczenia i sól, połączyć, wymieszać dokładnie, odstawić.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na jednolitą, jasną masę (najlepiej płaską końcówką).
Kiedy masa jest dokładnie wymieszana, po jednym dodawać żółtka, cały czas miksować na średnich obrotach miksera (4/9). Dodać zapach.
Kiedy wszystkie żółtka są już bardzo dokładnie wymieszane z masą maślaną, wsypać mąki i na niskich obrotach (2/9) wymieszać,
tak aby składniki dokładnie się połączyły. Wlać wódkę i ponownie wymieszać, krótko, wystarczy że ciasto będzie jednolite i gładkie.
Z białek i szczypty soli ubijać pianę, stopniowo dodawać cukier kryształ. Miksować na wysokich obrotach (7-8/9). Powinna powstać sztywna i lśniąca piana.
Teraz łączymy pianę z ciastem. Najpierw do ciasta dodajemy kilka łyżek piany i energicznie mieszamy, tak aby rozluźnić ciasto.
Następnie dodajemy pozostałą pianę i teraz już delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.
Nie za długo, żeby piana nie opadła.
Czas na nakładanie poszczególnych warstw sękacza, można to zrobi na dwa sposoby.
1. do rękawa cukierniczego z gładką tylką nakładamy ciasto. Na dno foremki wyciskamy warstwę ciasta, lekko wyrównujemy
przy pomocy noża (ja tak robię).
2. Łyżką lub łopatką nakładamy niewielką ilość ciasta i dokładnie rozsmarowujemy je nożem.
Foremkę wstawiamy do gorącego piekarnika 190 st.C. z termoobiegiem i pieczemy 5-7 min, ciasto powinno nabrać ciemno złotego koloru.
Kiedy pierwsza warstwa jest już upieczona, wyjmujemy foremkę i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Po nałożeniu każdej warstwy ciasto wkładamy do piekarnika.
Czynność powtarzamy do chwili kiedy wykorzystamy całe ciasto.
Upieczony sękacz studzimy w foremce, na kuchennej kratce. Kiedy ciasto jest zupełnie zimne obrysowujemy je dookoła ostrym nożem i wyjmujemy z foremki.
Po prostu przewracamy foremkę do góry dnem, ciasto bardzo ładnie wyjdzie z naczynia.
Możemy udekorować polewą czekoladową, potłuczonymi orzechami lub migdałami.


 

MAZUREK CZEKOLADOWY

○ SKŁADNIKI:
• 200 g mąki pszennej
• 150 g masła
• 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
• 70 g cukru
• 1 jajko
• Szczypta soli
NADZIENIE
• 100 g gorzkiej czekolady
• 150 g powideł śliwkowych
• 200 g mlecznej czekolady
• 150 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo orzechy do dekoracji

○ WYKONANIE
Składniki ciasta wymieszaj, uformuj kulkę i włóż do schłodzenia do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt 20 x 30 cm i przełóż do formy. Przy brzegach należy utworzyć wyższy rant, ciasto nakłuj widelcem i ponownie włóż do lodówki na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Włóż formę z ciastem do pieca i piecz przez około 35 – 40 minut. Na wystudzonym cieście rozprowadź powidła śliwkowe.
Śmietankę umieść w garnku i podgrzej. Drobno posiekaną czekoladę dodaj do śmietanki i jak zacznie się rozpuszczać wymieszaj. Rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką wylej na powidła śliwkowe. Udekoruj orzechami.


Źródło przepisów: Dwór Korona Karkonoszy♂ 

◙ Podobne informacje:

Ile kalorii mają wigilijne potrawy, czyli obfitość na świątecznym stole

Żur, żurek a może barszcz biały? – co gości na wielkanocnych stołach?

Gotowanie na planie – Karol Okrasa w Olejarni Zagłoba

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna.

Jedna odpowiedź do “Jakie ciasto na Wielkanoc? Sprawdź 3 propozycje Dworu Korona Karkonoszy”

  1. Łukasz Nowak pisze:

    Teraz, to już nie mam wątpliwości, że ten portal to -jak mówią „na mieście” tzw. piorunochron”, który neutralizuje „ładunek”, czyli moje informacje.

    Redaktor „za mały” przez bodaj pięć dni nie znalazł czasu na mój krótki (na 1/3 strony A4) artykuł O BUSKU, za to wkleił po kilka nie swoich tekstów o mazurkach, żurkach, itd.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Masz pytania? Napisz do nas: redakcja@infobusko.pl