Oglądamy Karola Okrasę w Olejarni Zagłoby w sobotę 19.10.2019 w TVP 1! - Internetowy Portal Informacyjny Mieszkańców Miasta i Gminy Busko-Zdrój

Oglądamy Karola Okrasę w Olejarni Zagłoby w sobotę 19.10.2019 w TVP 1!

19 października 2019 | Olejarnia Zagłoby / Jarosław Kruk 17.10.2019/19.10.2019 | | 2 komentarze

Jak informuje Olejarnia Zagłoby na swojej fb’stronie, kręcony pod koniec września w jej gościnnych progach odcinek „Okrasa łamie przepisy”  TVP wyemituje w najbliższą sobotę, 19.10.2019,  w Programie 1  o godzinie 13.45.

Karol Okrasa i Mariusz „Zagłoba” Roszkowski, 23 września / fot. Jarosław Kruk

Każdy odcinek „Okrasa łamie przepisy” dedykowany jest jakiejś regionalnej lub historycznej specjalności.  Tym razem inspiracją dla maestro Karola Okrasy były wyjątkowej jakości i smaku oleje, wytwarzane metodą tradycyjnego tłoczenia na zimno przez pana Mariusza „Zagłobę” Roszkowskiego w jego rodzinnej manufakturze na obrzeżu Lasu Mikułowickiego.

Każdy odsłona programu zaczyna się od przedstawienia „bohatera” – czasem jest to lokalny wyrób, czasem całe danie. Karol pokazuje sposób wytworzenia oraz walory smakowe i zdrowotne produktu. Przy okazji prezentowany jest region i miejscowość. Jak wspomina Mariusz Roszkowski, w Olejarni maestro przygotowywał trzy propozycje z olejami w roli głównej:

  • sałatka z kolorowych cukinii z marynowanymi w oleju pieczarkami i serem
  • pieczone śledzie skropione świeżym olejem, podane z mini marchewką i cebulą
  • krwiste steki wołowe z duszoną w świeżo tłoczonym oleju rzepakowym kapustą

Wszystko z użyciem tłoczonych na miejscu olejów. – Moim zadaniem było przygotowanie kapustki zapiekanej – informuje, dodając, iż Karol Okrasa przyznał, że ilość pomysłów na użycie olejów jako przypraw jest wręcz ogromna i zapewne nie będzie to jedyny odcinek, który zostanie nakręcony w tym wyjątkowym miejscu.

W mikułowickiej Olejarni Zagłoby tłoczy się metodą tradycyjną oleje roślinne z nasion między innymi rzepaku, lnu, lnianki – rydza, czarnuszki, maku, słonecznika, sezamu, ostropestu, wiesiołka, z pestek dyni, jak również z orzechów.

I tu kłania się stwierdzenie Stanisława Jachowicza (1796–1857) – poety, pedagoga, działacza charytatywnego, bajkopisarza :
Cudze chwalicie,
Swego nie znacie,
Sami nie wiecie,
Co posiadacie

– wiedza o walorach zdrowotnych i smakowych rodzimych olei roślinnych jest chyba nadal zbyt mało znana i warto ją zgłębiać i upowszechniać – choćby oglądając w najbliższą sobotę, np. przy obiedzie, mistrza Karola Okrasę, który po raz kolejny łamie przepisy.

 

4 infobusko.pl[25.09.2019]: – Gotowanie na planie – Karol Okrasa w Olejarni Zagłoba [fotogaleria]

4 vod.TVP.pl : – „Okrasa łamie przepisy”

4 vod.TVP.pl: – Okrasa łamie przepisy: – Tradycyjne polskie oleje

 

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna.

2 odpowiedzi na “Oglądamy Karola Okrasę w Olejarni Zagłoby w sobotę 19.10.2019 w TVP 1!”

  1. człowiek pszczoła pisze:

    O s-u-p-e-r To jest to co tygrysku Lubią Najbardziej Pozytywne gotowanie A co najważniejsze z olejami tłoczonymi wyciskanymi z naszych wspaniałych nasion z POLSKI

    Panowie gratuluję mirażu kuchni z olejami aż palce lizać co tam samczego mieliście jak patrze to do spowiedzi muszę iść grzech zaniechanie że mnie tam nie było …
    Serdecznie pozdrawiam … Antoszewski Krzysztof … Pszczoły w Mieście

  2. redakcja pisze:

    jestem podobnego zdania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Masz pytania? Napisz do nas: redakcja@infobusko.pl