Oglądamy Karola Okrasę w Olejarni Zagłoby w sobotę 19.10.2019 w TVP 1!
Jak informuje Olejarnia Zagłoby na swojej fb’stronie, kręcony pod koniec września w jej gościnnych progach odcinek „Okrasa łamie przepisy” TVP wyemituje w najbliższą sobotę, 19.10.2019, w Programie 1 o godzinie 13.45.
Każdy odcinek „Okrasa łamie przepisy” dedykowany jest jakiejś regionalnej lub historycznej specjalności. Tym razem inspiracją dla maestro Karola Okrasy były wyjątkowej jakości i smaku oleje, wytwarzane metodą tradycyjnego tłoczenia na zimno przez pana Mariusza „Zagłobę” Roszkowskiego w jego rodzinnej manufakturze na obrzeżu Lasu Mikułowickiego.
Każdy odsłona programu zaczyna się od przedstawienia „bohatera” – czasem jest to lokalny wyrób, czasem całe danie. Karol pokazuje sposób wytworzenia oraz walory smakowe i zdrowotne produktu. Przy okazji prezentowany jest region i miejscowość. Jak wspomina Mariusz Roszkowski, w Olejarni maestro przygotowywał trzy propozycje z olejami w roli głównej:
- sałatka z kolorowych cukinii z marynowanymi w oleju pieczarkami i serem
- pieczone śledzie skropione świeżym olejem, podane z mini marchewką i cebulą
- krwiste steki wołowe z duszoną w świeżo tłoczonym oleju rzepakowym kapustą
Wszystko z użyciem tłoczonych na miejscu olejów. – Moim zadaniem było przygotowanie kapustki zapiekanej – informuje, dodając, iż Karol Okrasa przyznał, że ilość pomysłów na użycie olejów jako przypraw jest wręcz ogromna i zapewne nie będzie to jedyny odcinek, który zostanie nakręcony w tym wyjątkowym miejscu.
W mikułowickiej Olejarni Zagłoby tłoczy się metodą tradycyjną oleje roślinne z nasion między innymi rzepaku, lnu, lnianki – rydza, czarnuszki, maku, słonecznika, sezamu, ostropestu, wiesiołka, z pestek dyni, jak również z orzechów.
I tu kłania się stwierdzenie Stanisława Jachowicza (1796–1857) – poety, pedagoga, działacza charytatywnego, bajkopisarza :
Cudze chwalicie,
Swego nie znacie,
Sami nie wiecie,
Co posiadacie
– wiedza o walorach zdrowotnych i smakowych rodzimych olei roślinnych jest chyba nadal zbyt mało znana i warto ją zgłębiać i upowszechniać – choćby oglądając w najbliższą sobotę, np. przy obiedzie, mistrza Karola Okrasę, który po raz kolejny łamie przepisy.
4 infobusko.pl[25.09.2019]: – Gotowanie na planie – Karol Okrasa w Olejarni Zagłoba [fotogaleria]
4 vod.TVP.pl : – „Okrasa łamie przepisy”
4 vod.TVP.pl: – Okrasa łamie przepisy: – Tradycyjne polskie oleje
2 odpowiedzi na “Oglądamy Karola Okrasę w Olejarni Zagłoby w sobotę 19.10.2019 w TVP 1!”
O s-u-p-e-r To jest to co tygrysku Lubią Najbardziej Pozytywne gotowanie A co najważniejsze z olejami tłoczonymi wyciskanymi z naszych wspaniałych nasion z POLSKI
Panowie gratuluję mirażu kuchni z olejami aż palce lizać co tam samczego mieliście jak patrze to do spowiedzi muszę iść grzech zaniechanie że mnie tam nie było …
Serdecznie pozdrawiam … Antoszewski Krzysztof … Pszczoły w Mieście
jestem podobnego zdania 🙂