„Klasztorne smaki” w Stopnicy. Mistrz kuchni śląskiej Remigiusz Rączka będzie gościł u Księży Sercanów. Emisja: TVP1, niedziela 23.X, 10:10 | I ❤ Ponidzie
W niedzielę, 23 października, telewizja TVP 1 o godzinie 10.10 wyemituje kolejny odcinek „Klasztornych smaków”. Tym razem prowadzący go znany i lubiany kucharz śląski Remigiusz Rączka będzie gościł u Księży Sercanów w Stopnicy. – informuje na swej e-stronie Diecezja Kielecka
Gospodarzem realizowanego w maju odcinka jest Zgromadzenie Księży Najświętszego Serca Jezusowego w Stopnicy♂. Zespól klasztorny w Stopnicy’, ufundowany przez Krzysztofa i Annę Ossolińskich, został wybudowany w 1639 r. Najpierw byli tu Franciszkanie. W 1979 r. klasztor przeszedł na własność Sercanów, którzy zrobili w nim konieczny remont. Obecnie odbudowują zabytkową kaplicę św. Anny. Prowadzą też spore gospodarstwo.W „stopnickim” odcinku „Klasztornych smaków” Remigiusz Rączka wraz z p. Ewą, klasztorną kucharką, gotuje regionalną zupę „parzibrodę”. Drugą potrawę – karpia z przyklasztornego stawu z kaszą i wędzonymi śliwkami.- przygotowuje wspólnie z ks. Stanisławem.
Program „Klasztorne smaki” z udziałem Remigiusza Rączki realizowany jest na zlecenie Redakcji Programów Katolickich TVP SA. Jego autorom zależy na tym, by pokazać ważne miejsca na mapie sakralnej Polski trochę z innej strony, bo od kuchni, by odkryć nieznane ich oblicza. Emitowany we wrześniu, 36 odcinek 4 sezonu, nagrywany był w Częstochowie, w ogrodach Jasnej Góry i w Bastionie św. Barbary♂
Czy wiesz, że:
Początki klasztoru stopnickiego sięgają I połowy XVII wieku, kiedy to urząd wojewody sandomierskiego, a zarazem starosty stopnickiego sprawował Krzysztof Ossoliński herbu Topór. Wywodził się on z rodu o głębokich tradycjach katolickich (co podkreślił m.in. na zbudowanym przez siebie zamku Krzyżtopór♂). Dla odparcia wpływów reformacyjnych, dość silnych w owych czasach, ufundował on klasztor w Stopnicy, który w 1637 roku objęli księża reformaci.
Obiekt został wzniesiony w stylu barokowym i nosił tytuł Świętych Marii Magdaleny i Franciszka z Asyżu. Przedstawiciele wielu rodów szlacheckich wspierali finansowo i rzeczowo klasztor, często znajdując w nim także miejsce swojego spoczynku. To tutaj została pochowana matka słynnego pamiętnikarza Jana Chryzostoma Paska, a podobno także i on sam (zm. w 1701 roku). Jest to o tyle prawdopodobne, gdyż Jan Chryzostom Pasek był w latach 1667-1687 właścicielem pobliskiej wsi Smogorzów.W XVII wieku klasztor zrabowały wojska szwedzkie Karola Gustawa i… – cały artykuł na źródłowej stronie DZIEDZICTWO.ekai.pl♂
◙ Podobne informacje:
eM: Świętokrzyskie Bordeaux – przybywa winnic w naszym regionie [AKTUALIZACJA]