I ❤️ Ponidzie: Z dyrektorskiego gabinetu do... stajni. Dziś hoduje kozy i kocha to co robi. Farma Jaga, Bogucice Drugie - Internetowy Portal Informacyjny Mieszkańców Miasta i Gminy Busko-Zdrój

I ❤️ Ponidzie: Z dyrektorskiego gabinetu do… stajni. Dziś hoduje kozy i kocha to co robi. Farma Jaga, Bogucice Drugie

4 marca 2022 | | | 0 komentarzy

Agnieszka Kobryń-Pietrasiewicz wraz z mężem Jackiem prowadzą gospodarstwo ekologiczne Farma Jaga w Bogucicach Drugich, w powiecie pińczowskim. Oboje urodzili się w Kielcach. On prowadził firmę budowlaną, ona była dyrektorem handlowym jednej z firm cateringowej. W pewnym momencie orzekli, że mają dość wielkomiejskiego zgiełku. Wyjechali na wieś, na Ponidzie. – informuje  portal Radio Kielce

Rzuciliśmy miasto, swoje posady, sprzedaliśmy wszystko co mieliśmy w Kielcach i kupiliśmy gospodarstwo w Bogucicach [Gmapa♂] i tutaj zaczęliśmy naszą przygodę z kozami – mówi pani Agnieszka.

Aktualnie zajmują się hodowlą ponad 80 kóz rasy anglonubijskiej♂. To zwierzęta, których mleko charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu i białka. Stado jest pod opieką SGGW w Warszawie. Zwierzęta są regularnie badane. Produkty z koziego mleka są zalecane osobom z nietolerancją mleka krowiego, chcących podnieść odporność swojego organizmu.

Hodowla kóz i serowarstwo to kontynuacja rodzinnych tradycji. Państwo Pietrasiewiczowie sprzedaż prowadzą w ramach rolniczego handlu detalicznego. Zrezygnowali również z udziału jakichkolwiek pośredników przy dystrybucji produktów.

– Od 8 lat utrzymujemy się wyłącznie z produkcji serów i hodowli kóz. Z kolei od 11 lat nie mamy ani jednego wolnego dnia. Dla nas to opłacalny biznes, bo kochamy to co robimy. Kochamy naszą ziemię, kozy – stwierdza Agnieszka Kobryń-Pietrasiewicz.

Kozy są bystre i inteligentne, ale jednocześnie… – cały artykuł i galeria zdjęć na źródłowej stronie Radia Kielce

 


>>>  Farma Jaga  <<<
28-400 Bogucice Drugie, ul. Zakamień 28♂
tel. (+48) 733 252 522  |  email: farma.jaga@gmail.com


◙ Podobne informacje:

I ❤ Ponidzie: PONIDZIE. NIEDOCENIANA „POLSKA TOSKANIA”

Gotowanie na planie – Karol Okrasa w Olejarni Zagłoba

RK: Najlepsza rolniczka w Polsce, pani Teresa Łukasik, „urzęduje” w podbuskim Strzałkowie

I ❤ Ponidzie: Winnica Fodymskich w Szczaworyżu. Zwiedzanie winnicy, degustacja win i produktów regionalnych – 21.08.2021

I ❤ Ponidzie: Owce z Ponidzia karmione są ziołami i paszami bez GMO

RK: Full Wypas – owce czarnogłówki zadomowiły się na Ponidziu

 

 

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Masz pytania? Napisz do nas: redakcja@infobusko.pl