ZOOM NA WIEŚ: Lnianka – roślina na zdrowy olej rydzowy | Olej rydzowy z Olejarni Zagłoby otrzymał nagrodę Perła 2022
Olej rydzowy z Mikułowic produkowany w Olejarni Zagłoby w powiecie buskim otrzymał nagrodę Perła 2022′. Jury doceniło wyjątkowy produkt tradycyjny wyrabiany z lnianki zwanej po staropolsku „rydzem”. Co to za roślina, skąd pochodzi i jakie ma zalety? – informuje portal Radio Kielce
Olej rydzowy z olejarni 4’, zwanej po staropolsku ze względu na kolor ziaren „rydzem”, „rydzykiem” lub „ryżykiem”. To roślina łatwa w uprawie, ponieważ odznacza się mrozoodpornością, a także odpornością na choroby i szkodniki oraz wczesny zbiór. Ma także wiele zalet zdrowotnych.
Lnianka siewna’ do produkcji oleju w Olejarni Zagłoby uprawiana jest na terenie Szanieckiego Parku Krajobrazowego♂. Teren o dużym nasłonecznieniu korzystnie wpływa na wegetację oraz niespotykany smak i aromat oleju tłoczonego tradycyjną metodą. Właściciel Olejarni Zagłoby Mariusz Roszkowski posiada unikatową prasę tłokową, która ma już ponad 150 lat.
Lnianka jest rośliną oleistą z rodziny kapustowatych. Do Polski trafiła z Syberii w XV wieku i początkowo uprawiana była na niewielką skalę. Do XIX wieku uznawana była powszechnie na naszych ziemiach za kwiat polny. Lnianka występuje w formie ozimej i jarej. Jej nasiona zawierają około 30 proc. tłuszczu. Nie jest wprawdzie tak smaczna jak oleje rzepakowy czy słonecznikowy, ale ze względu na prozdrowotne właściwości jest cennym i poszukiwanym olejem, zawierającym duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, E i z grupy B, lecytynę oraz… – cały artykuł na źródłowej stronie Radia Kielce♂
○ 1., 2. Camelina sativa Lnicznik siewny, lnianka (Camelina sativa)♂ / Wikipedia♂ | 3. Pole pokazowe Camelina sativa w Biskupinie / fot. Przemek Pietrak, Wikipedia♂ | 4. Mariusz Roszkowski, Olejarnia Zagłoby♂ w Mikułowicach / fot. Jarosław Kruk, infoBusko.pl
◙ Podobne informacje:
ZOOM NA WIEŚ: Gryka – znakomite źródło magnezu, żelaza i rutyny
ZOOM NA WIEŚ: Tarnina – teraz jest najlepszy czas na jej zbieranie
eM: Świętokrzyskie Bordeaux – przybywa winnic w naszym regionie [AKTUALIZACJA]