ZOOM NA WIEŚ: Tarnina – teraz jest najlepszy czas na jej zbieranie
Tarnina należy do rodziny różowatych, jak jabłonie czy grusze, lubi stanowiska słoneczne, więc najłatwiej znaleźć ją na skraju lasu czy na otwartej polanie lub na granicy pól. Owoce ma cierpkie, a gałęzie kolczaste, jednak po odpowiednim przygotowaniu ma niezwykłe walory smakowe i zdrowotne. – informuje 18.08.2022 portal Radio Kielce
– Śliwa tarnina♂ znana także jako ciernie, tarń, tarka, ciarki, cierniak, żarnośliwa, korcipka czy wilżyna. Nazwy określają najbardziej charakterystyczną cechę tarniny, czyli cierpkość. Można się jej jednak pozbyć pod warunkiem odpowiedniego przygotowania – zaznacza Radosław Koniarz z Centrum Edukacji Przyrodniczej w Nadleśnictwie Marcule. – Wystarczy zebrać owoce po pierwszych przymrozkach, a jeżeli zerwiemy je przy temperaturach dodatnich należy owoce włożyć na dwa – trzy dni do zamrażarki. Później doskonale nadają się na przetwory.
Z owoców tarniny można robić dżemy, nalewki czy marynaty. Tarnina podczas kwitnienia jest wspaniałym pożytkiem dla pszczół, a białymi kwiatami obsypuje się podczas wiosennych chłodów, stąd ludowe przekonanie, że jeżeli kwitnie tarnina, to będzie zimno.
Krzewy tarniny są doskonałym schronieniem dla ptaków, zwłaszcza tych małych, bo gęste i ostre kolce stanowią naturalną ochronę przed drapieżnikami.
Medycyna ludowa uważa kwiat tarniny za „lek przeczyszczający krew”, co jest uzasadnione ze względu na wydalanie z moczem szkodliwych produktów przemiany materii. Kwiat działa moczopędnie, rozwalniająco.
Kuliste pestkowce tarniny o cierpkogorzkawym smaku mają działanie ściągające i przeciwzapalne. Pomagają na… – cały artykuł na źródłowej stronie Radia Kielce♂
◙ Podobne informacje:
ZOOM NA WIEŚ: Cykoria – roślina cenna dla zdrowia. Zielarka zdradza jej sekrety
ZOOM NA WIEŚ: Gryka – znakomite źródło magnezu, żelaza i rutyny
eM: Świętokrzyskie Bordeaux – przybywa winnic w naszym regionie [AKTUALIZACJA]