PR: Japoński savoir-vivre. Pałeczkami zjadamy tylko imbir!
To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań japońskiej kuchni. Oprócz smaku charakteryzuje się także precyzją wykonania i podania. Jak stworzyć idealną rolkę? Ile odmian sushi znajdziemy w azjatyckiej kuchni i jak właściwie powinniśmy je jeść? – informuje PolskieRadio.pl
Podstawą sushi jest dobrze przygotowany ryż
Na początku pozbywamy się skrobi, dokładnie płucząc ziarna. Czynność musimy powtórzyć kilka razy, aż woda, w której się znajdują będzie zupełnie przejrzysta. – Przygotowanie ryżu to najdłuższy i najbardziej pracochłonny proces. Trwa do dwóch godzin od momentu wysypania ryżu z worka. Ryż musimy oczyścić, ugotować i odpowiednio zakwasić – tłumaczył Tomasz Szymankiewicz z Sushi Academy.
Sushi nie przygotujemy też z każdej odmiany ryżu. Do tego dania nadaje się wyłącznie odmiana średnio- i długoziarnista tzw. japonica. Często stosowanym w azjatyckiej kuchni urządzeniem jest rice cooker, który dokładnie odmierzy czas gotowania.
Sekretem każdej rolki są dodatki
Do sushi będą nadawały takie gatunki jak łosoś, tuńczyk, seriola, czy ryba maślana. Możemy wykorzystać także owoce morza. Ich krojenie wymaga niestety praktyki i sporej precyzji. Później przychodzi czas na roślinne dodatki. Co możemy wykorzystać do przygotowania sushi? W tym daniu sprawdzi się… – cały artykuł i audio audycji na źródłowej stronie PolskieRadio.pl – po kliknięciu na link
◙ Podobne informacje:
- infobusko.pl [20.12.2019]: – Ile kalorii mają wigilijne potrawy, czyli obfitość na świątecznym stole