PR: Japoński savoir-vivre. Pałeczkami zjadamy tylko imbir! - Internetowy Portal Informacyjny Mieszkańców Miasta i Gminy Busko-Zdrój

PR: Japoński savoir-vivre. Pałeczkami zjadamy tylko imbir!

12 stycznia 2020 | PolskieRadio.pl 11.01.2020 / Jarosław Kruk 12.01.2020 | | 0 komentarzy

To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań japońskiej kuchni. Oprócz smaku charakteryzuje się także precyzją wykonania i podania. Jak stworzyć idealną rolkę? Ile odmian sushi znajdziemy w azjatyckiej kuchni i jak właściwie powinniśmy je jeść? informuje PolskieRadio.pl

Podstawą sushi jest dobrze przygotowany ryż

Na początku pozbywamy się skrobi, dokładnie płucząc ziarna. Czynność musimy powtórzyć kilka razy, aż woda, w której się znajdują będzie zupełnie przejrzysta. – Przygotowanie ryżu to najdłuższy i najbardziej pracochłonny proces. Trwa do dwóch godzin od momentu wysypania ryżu z worka. Ryż musimy oczyścić, ugotować i odpowiednio zakwasić – tłumaczył Tomasz Szymankiewicz z Sushi Academy.

Sushi nie przygotujemy też z każdej odmiany ryżu. Do tego dania nadaje się wyłącznie odmiana średnio- i długoziarnista tzw. japonica. Często stosowanym w azjatyckiej kuchni urządzeniem jest rice cooker, który dokładnie odmierzy czas gotowania.

Sekretem każdej rolki są dodatki

Do sushi będą nadawały takie gatunki jak łosoś, tuńczyk, seriola, czy ryba maślana. Możemy wykorzystać także owoce morza. Ich krojenie wymaga niestety praktyki i sporej precyzji. Później przychodzi czas na roślinne dodatki. Co możemy wykorzystać do przygotowania sushi? W tym daniu sprawdzi się… – cały artykuł i audio audycji na źródłowej stronie PolskieRadio.pl – po kliknięciu na link

◙ Podobne informacje:

 

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Masz pytania? Napisz do nas: redakcja@infobusko.pl