I ❤ Ponidzie: Kulinarny program TVP HD "Przystanek Slow food" z wizytą w rodzinnej manufakturze "Olejarnia Zagłoby" Mariusza Roszkowskiego [FOTO] - Internetowy Portal Informacyjny Mieszkańców Miasta i Gminy Busko-Zdrój

I ❤ Ponidzie: Kulinarny program TVP HD „Przystanek Slow food” z wizytą w rodzinnej manufakturze „Olejarnia Zagłoby” Mariusza Roszkowskiego [FOTO]

8 lipca 2022 | | | 0 komentarzy

Slow Food to założona w 1986 r. we Włoszech organizacja i jednocześnie ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata i związanych z tym upraw rolnych i nasion, zwierząt hodowlanych i metod prowadzenia gospodarstw, charakterystycznych dla tych regionów. W naszym kraju Slow Food zaszczepił, prowadzi i popularyzuje dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska

4 lipca 2022 r. dr Jacek Szklarek, kucharz Przemysław Kapron i „Przystanek Slowfood” TVP HD odwiedzili rodzinną manufakturę „Olejarnia Zagłoby” Mariusza Roszkowskiego w podbuskich Mikułowicach. / fot. Jarosław Kruk infoBusko.pl

Slow food to coraz popularniejsza filozofia życia w XXI wieku, która polega na celebrowaniu smaku potraw i nieśpiesznym delektowaniu się nim. Ideą ruchu jest promowanie regionalnej żywności i nieprzetworzonych produktów, wytwarzanych w tradycyjny sposób. Nad Wisłą pierwsze oficjalne spotkanie zrzeszające jej zwolenników odbyło się w Krakowie w 2002 roku’.

>>> JACEK SZKLAREK: SLOW FOOD TO DBANIE O CODZIENNOŚĆ  <<<
prestiztrojmiasto.pl [05/2016]

Wśród produktów szczególnie rekomendowanych przez Slow Food w Polsce, znajdują się sery, wędliny, alkohol, pieczywo, a także miody, soki, ciasta, ciasteczka oraz oleje. Na uwagę zasługuje również fakt, że liczba producentów w krajowym rejestrze firm, wspierających tę ideę sukcesywnie wzrasta.

Przystanek Slow Food w Olejarni Zagłoby

I właśnie prezes Slow Food Polska, Jacek Szklarek’ w miniony poniedziałek, 4 lipca, zwiedziony smakiem i jakością produktów „Olejarni Zagłoby” wraz z filmowcami programu „Przystanek Slowfood” TVP HD odwiedził tę rodzinną manufakturę w podbuskich Mikułowicach, by nakręcić kolejny odcinek cyklu.

Olejarnia Zagłoby Mariusza Roszkowskiego’ jest przedsiębiorstwem rodzinnym, oferuje znakomite oleje tłoczone metodą tradycyjną, m.in.: rydzowy, rzepakowy, słonecznikowy, lniany, makowy, z pestek dyni. Wytwórnia działająca od wielu lat przy granicach słonecznego miasta ze złotą monstrancją w herbie, w swoich progach gościła już wielu znakomitych gości.

We wrześniu 2021 roku Olejarnia została zwycięzcą świętokrzyskich eliminacji Konkursu AgroLiga 2021 w kategorii Firma♂. 27 maja 2022 r. Pan Mariusz Roszkowski sięgnął po najwyższe wyróżnienie, zdobył tytuł Laureata Krajowego AgroLigi i w Warszawie, w Pałacu Prezydenckim, podczas specjalnej gali podsumowującej 29 edycję konkursu odebrał z rąk głowy państwa Dyplom Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z okazji zdobycia tytułu Laureata Krajowego w kategorii Firmy♂

○ fot. Jarosław kruk infoBusko.pl

◙ Podobne informacje:

? Uroczysta Gala AgroLigi 2021. Mariusz Roszkowski i jego Olejarnia Zagłoby Laureatem Krajowym Ogólnopolskiego Konkursu AgroLiga 2021! | JKR: Gratulacje! | I ❤ Ponidzie

Gotowanie na planie – Karol Okrasa w Olejarni Zagłoba

Wigilia świętego Jana w Olejarni Zagłoby – palce lizać! [FOTOGALERIA]

eM: Świętokrzyskie Bordeaux – przybywa winnic w naszym regionie [AKTUALIZACJA]

I ❤ Ponidzie: PONIDZIE. NIEDOCENIANA „POLSKA TOSKANIA”

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Masz pytania? Napisz do nas: redakcja@infobusko.pl