I ❤ Ponidzie: Kulinarny program TVP HD „Przystanek Slow food” z wizytą w rodzinnej manufakturze „Olejarnia Zagłoby” Mariusza Roszkowskiego [FOTO]
Slow Food to założona w 1986 r. we Włoszech organizacja i jednocześnie ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata i związanych z tym upraw rolnych i nasion, zwierząt hodowlanych i metod prowadzenia gospodarstw, charakterystycznych dla tych regionów. W naszym kraju Slow Food zaszczepił, prowadzi i popularyzuje dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska.
>>> JACEK SZKLAREK: SLOW FOOD TO DBANIE O CODZIENNOŚĆ <<<
prestiztrojmiasto.pl [05/2016]
Wśród produktów szczególnie rekomendowanych przez Slow Food w Polsce, znajdują się sery, wędliny, alkohol, pieczywo, a także miody, soki, ciasta, ciasteczka oraz oleje. Na uwagę zasługuje również fakt, że liczba producentów w krajowym rejestrze firm, wspierających tę ideę sukcesywnie wzrasta.
Przystanek Slow Food w Olejarni Zagłoby
I właśnie prezes Slow Food Polska, Jacek Szklarek’ w miniony poniedziałek, 4 lipca, zwiedziony smakiem i jakością produktów „Olejarni Zagłoby” wraz z filmowcami programu „Przystanek Slowfood” TVP HD odwiedził tę rodzinną manufakturę w podbuskich Mikułowicach, by nakręcić kolejny odcinek cyklu.
Olejarnia Zagłoby Mariusza Roszkowskiego’ jest przedsiębiorstwem rodzinnym, oferuje znakomite oleje tłoczone metodą tradycyjną, m.in.: rydzowy, rzepakowy, słonecznikowy, lniany, makowy, z pestek dyni. Wytwórnia działająca od wielu lat przy granicach słonecznego miasta ze złotą monstrancją w herbie, w swoich progach gościła już wielu znakomitych gości.
We wrześniu 2021 roku Olejarnia została zwycięzcą świętokrzyskich eliminacji Konkursu AgroLiga 2021 w kategorii Firma. 27 maja 2022 r. Pan Mariusz Roszkowski sięgnął po najwyższe wyróżnienie, zdobył tytuł Laureata Krajowego AgroLigi i w Warszawie, w Pałacu Prezydenckim, podczas specjalnej gali podsumowującej 29 edycję konkursu odebrał z rąk głowy państwa Dyplom Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z okazji zdobycia tytułu Laureata Krajowego w kategorii Firmy♂
○ fot. Jarosław kruk infoBusko.pl
◙ Podobne informacje:
Wigilia świętego Jana w Olejarni Zagłoby – palce lizać! [FOTOGALERIA]
eM: Świętokrzyskie Bordeaux – przybywa winnic w naszym regionie [AKTUALIZACJA]