Karolina Kępczyk: Z uwagi na negatywną opinię Kierownictwa UMiG w Busku-Zdroju współpraca ze mną nie będzie kontynuowana... - Internetowy Portal Informacyjny Mieszkańców Miasta i Gminy Busko-Zdrój

Karolina Kępczyk: Z uwagi na negatywną opinię Kierownictwa UMiG w Busku-Zdroju współpraca ze mną nie będzie kontynuowana…

30 listopada 2020 | Karolina Kępczyk FB 30.11.2020 08:57 / Jarosław Kruk 30.11.2020 11:50 | | 71 komentarzy

Drodzy,

dobiega końca termin mojej umowy o pracę na rzecz Buskiego Centrum Kultury. Z uwagi na negatywną opinię Kierownictwa Urzędu Miasta i Gminy w Busku-Zdroju współpraca ze mną nie będzie kontynuowana. Kierownictwo Urzędu będzie realizować inną wizję kultury. Szanuję tę decyzję. informuje dziś na swoim fb profilu pani Karolina Kępczyk, jak donoszą media, od dziś już eks-dyrektorka BSCK.

Drodzy, dobiega końca termin mojej umowy o pracę na rzecz Buskiego Centrum Kultury… / źródło: fb Karolina Kępczyk

Busko posiada nieprzebrany potencjał. Dziękuję za to, że mogłam pracować w świetnym Zespole na rzecz buskiej kultury. Starałam się ze wszech miar wyciągać i pokazywać dobro, które jest w Was, w moim Zespole, w Mieszkańcach i Gościach, Twórcach. Uwalniałam energię społeczną i razem budowaliśmy wizję kulturowego europejskiego kurortu Busko Slow City, gdzie kultura dostarcza miastu tlen.

Czas niezwykły – pracowaliśmy w izolacji pandemicznej, która zdecydowanie utrudniła nam upowszechnianie kultury ale bezpieczeństwo było i jest priorytetem.

Zostawiam nakreślone kierunki rozwoju, życzę aby Mój Następca Pan Tomasz Śledź – któremu serdecznie gratuluję awansu – wraz z Zespołem mogli dać im życie.

Umarł Król, niech żyje Król! Odwagi Busko-Zdrój!

Co wydarzyło się w buskiej kulturze w ostatnich pięciu miesiącach. Wybrane zagadnienia:

1. Organizacja Słonecznych Wakacji dla dzieci i rodzin – mieszkańców Miasta i Gminy Busko-Zdrój.

2. Organizacja XXVI Międzynarodowego Festiwalu Muzycznego im. Krystyny Jamroz w Busku-Zdroju.

3. Organizacja Festiwalu FoodTrucków.

4. Organizacja Festiwalu Dobrego Smaku.

5. Organizacja Koncertu KSU.

6. Organizacja rajdu rowerowego Rowerem przez Busko.

7. Organizacja XXXV Przeglądu Plastyki Ponidzie.

8. Organizacja XIV Ogólnopolskiego Przeglądu Fotografii Ponidzie.

9. Organizacja akcji społeczno-kulturalnej dla młodzieży I have a dream. Busko marzeń.

10. Organizacja Busko Rock Festival.

>>> Studio Kultura: Książka w czasach zarazy   <<<

11. Przygotowania do premiery kinowej filmu historycznego Freundschaft w reż. Filipa Zaręby.

12. Nadzór nad projektem Wymiana urządzeń technologii scenicznej Buskiego Samorządowego Centrum Kultury w Busku-Zdroju w ramach programu Infrastruktura domów kultury ze środków MKiDN z Funduszu Promocji Kultury.

13. Projekt cyfryzacji Buskiego Centrum Kultury.

14. Współpraca ze Szkołą Muzyczną I stopnia im. Krzysztofa Pendereckiego w Busku-Zdroju.

15. Współpraca z Galerią BWA Zielona w Busku-Zdroju.

16. Współpraca z Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie.

17. Mecenat Buskiej Orkiestry Zdrojowej. Organizacja koncertów z publicznością i online.

18. Współorganizacja Giełdy Kolekcjonerskiej.

19. Współpraca z harcerzami, organizacjami pozarządowymi, strażami ochotniczymi i kołami gospodyń wiejskich.

20. Współpraca z grupami rekonstrukcyjnymi.

>>>   Karolina Kępczyk nie będzie dyrektorem Buskiego Samorządowego Centrum Kultury  <<<
RK [30.11.2020]

21. Współpraca z restauratorami, hotelarzami, uzdrowiskami, biznesem.

22. Koncepcja Busko Sun Festival.

23. Koncepcja Belon Festival.

24. Koncepcja Festiwalu Fotografii Ponidzie.

25. Koncepcja Buska-Zdroju jako kolonii artystycznej.

26. Koncepcja Targu Solnego w Tężni Solankowej.

27. Koncepcja Festiwalu Nauki Siara&Borowina.

28. Koncepcja lodowiska w Tężni Solankowej.

29. Koncepcja koncertów akustycznych w Tężni Solankowej.

>>>   Studio Kultura: Rozmowa z przewodniczką Eweliną Cios o urokach Ponidzia, Buska-Zdroju i naszego, cudownego świętokrzyskiego   <<<

30. Koncepcja spacerów solnych w Tężni Solankowej.

31. Koncepcja Jarmarku Norbertańskiego jako przykład czerpiący z kultury i historii, wspierający rozwój gospodarczy buskich kupców.

32. Velo Busko Koncepcja szlaku rowerowego i eventów aktywizujących lokalną społeczność.

33. Organizacja VII Ogólnopolskiego Konkursu Wokalnego im. Krystyny Jamroz dla Studentów i Absolwentów Akademii Muzycznych.

34. Strategia rozwoju kina Zdrój.

35. Organizacja seansów kina letniego Kino po Zachodzie Słońca.

36. Koncepcja Kina Kobiet.

37. Uczestnictwo w konsultacjach do programu dotacyjnego EOG Norway Grants.

38. Aktualizacja przestarzałej i skostniałej struktury organizacyjnej Buskiego Centrum Kultury. Opracowanie nowej struktury organizacyjnej wraz z regulaminem.

39. Nowa strategia komunikacji wewnętrznej w Zespole i zewnętrznej: aktualizacja strony internetowej Buskiego Centrum Kultury, social media Buskiego Centrum Kultury.

>>>   Studio Kultura: Karolina Kępczyk z dr Cezarym Jastrzębskim, znawcy i miłośniku ziemi świętokrzyskiej, o turystyce i Ponidziu   <<<

40. Powołanie mobilnego Studia Kultura pod patronatem medialnym Telewizji Ponidzie.

41. Audyt energetyczny centrali wentylacyjnej zasilającej Aulę w Buskim Centrum Kultury.

42. Uregulowanie umów i wprowadzenie czynszów za najem.

43. Wycena wykonania odwodnienia obiektu Buskiego Centrum Kultury i remontu zalanych piwnic.

44. Kosztorys czyszczenia rynien i rur spustowych Buskiego Centrum Kultury oraz uzupełnienia przerwy w dachu nad wejściem do obiektu Buskiego Centrum Kultury.

45. Podjęcie współpracy z Agencją Kreatywną Kuźniar Media Jarosława Kuźniara w zakresie spójnej komunikacji wizualnej Buskiego Centrum Kultury w połączeniu z Tężnią Solankową i Domem Zdrojowym jako Buskiej Tężni Kultury.

46. Koncepcja akcji społecznej Boskie Buskie Boże Narodzenie.

47. Sztab Szlachetnej Paczki.

48. Udział w naradach budowlanych podczas budowy Tężni Solankowej i Domu Zdrojowego.

49. Udział w odbiorze Tężni Solankowej i Domu Zdrojowego.

50. Fiszki do programu grantów norweskich o wartości 5 mln zł oraz wnioski grantowe do Ministra Kultury o wartości 2 mln zł.

Pozdrawiam słonecznie

Karolina Kępczyk


Jarosław Kruk: Serdecznie dziękuję Pani Karolino za wszystko co Pani zrobiła dla nas i dla Buska w ciągu tych zaledwie 5 miesięcy zarządzania kulturą słonecznego miasta i gminy ze złotą monstranacją w herbie! Dziękuję ciepło za ten, niestety krótki, kulturalny renesans po latach „średniowiecza”. Wyrazy głębokiego szacunku Pani Dyrektor!
You are the Champion!

 

◙ Podobne informacje:

Karolina Kępczyk – Dyrektor BSCK – słowo ciałem się stało

ED: Karolina Kępczyk nową szefową buskiego centrum kultury! Będzie zarządzała też powstającą tężnią solankową

RK: Szykują się zmiany kadrowe w BSCK

 

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna.

71 odpowiedzi na “Karolina Kępczyk: Z uwagi na negatywną opinię Kierownictwa UMiG w Busku-Zdroju współpraca ze mną nie będzie kontynuowana…”

  1. Czy to prawda, że studnie kanalizacyjne w Szczaworyżu są skręcone? pisze:

    Czy to prawda, że do Urzędu Marszałkowskiego wpłynęło doniesienie na MPGK o podejrzeniu, że w trakcie budowy sieci kanalizacyjnej w Szczaworyżu studnie kanalizacyjne zostały wykonane niezgodnie z warunkami technicznymi określonymi w przetargu?

  2. Olo pisze:

    Zauwazyli panstwo jak ukryta agentura psl (jareczek i łukaszek) broni karolinki.

    Cichozieloni przy tej sprawie się ujawnili.

  3. prośba do Pana UMIG o podanie wykazu dokonań Dąbala do wiadomości publicznej pisze:

    5 miesięcy pracy i 50 zadań wykonanych, których lektura nasuwa skojarzenie, że Pani Karolina przejęła BSCK podobne do mitycznej stajni Augiasza i wykonała iście herkulesową robotę. Nasuwa się więc pytanie kto personalnie w UMIG sprawuje kontrolę nad jednostkami podległymi, w szczególności nad BSCK, kto dopuścił do takiego stanu rzeczy? I drugie pytanie, jak wygląda bilans dokonań poprzednika Roberta Dąbala, który kierował BSCK przez bodaj siedem lat? Uprzejma prośba do Pana UMIG o podanie tego wykazu dokonań Dąbala do wiadomości publicznej. Skoro Kierownictwo Urzędu Miasta i Gminy w Busku-Zdroju przez siedem lat było zadowolone z pracy Dąbala i kontynuowało z nim współpracę, a teraz jest rozczarowane Panią Karoliną, to można domniemywać, że dokonania prawnika Dąbala na głowę biją czyny Pani Karoliny.

  4. Bogusława pisze:

    Ciekawi mnie ta negatywna opinia, czy ktoś może udostępnić?

  5. Olo pisze:

    Puknij się w głowe, tam są same gupoty. Szlachetna paczka? To wolontariat, a nie praca zawodowa, same koncepcje istniejacych wcześniej incjatyw? Myśl, używaj mózgu.

  6. Żeby oceniać czyjąś pracę to samemu trzeba być specjalistą w tej dziedzinie , Kto był w tej komisji weryfikującej? pisze:

    Żeby oceniać czyjąś pracę to samemu trzeba być specjalistą w tej dziedzinie, to proste i oczywiste. Szanowne Kierownictwo Urzędu Miasta i Gminy w Busku-Zdroju negatywnie oceniło pracę i działania Pani Dyrektor BSCK Karoliny Kępczyk, wieloletniej dyrektor Europejskiego Centrum Bajki. Ok, ma do tego prawo ale pod warunkiem, że w tym Kierownictwie są osoby, które mają odpowiednią wiedzę i doświadczenie w dziedzinie kultury i zarządzania kulturą, bo za tym idzie zdolność do wystawiania oceny pracy Pani Dyrektor. Jakie więc „kulturalne” persony wydały tę opinię? mgr Siwy Bolek, który nadal nie ujawnił jak brzmiał temat jego pracy magisterskiej? chyba prawnik po Rzeszowie? czy może ekspert od wysokich napięć? Kto był w tej komisji weryfikującej?

  7. plagiat pisze:

    Czy można będzie się w końcu dowiedzieć kiedy i jaką to wyższą uczelnię oraz jaki to kierunek ukończył Pan Burmistrz Sikora? Czy jego praca magisterska jest gdzieś do wglądu? chętnie bym się zapoznał z tym dziełem. Pan Sikora kandydując w wyborach w 2010, w 2014 i w 2018 mówił, że ma wyższe wykształcenie. Dla mnie to czy kandydat na burmistrza ma wyższe wykształcenie czy nie ma, ma duże znaczenie. Myślę, że dla wielu innych wyborców również. Dlatego czekam już 10 lat na to by wybrany na burmistrza pan Sikora pokazał w końcu te swoje dyplomy. Z upływem czasu ja osobiście coraz bardziej wątpię i czuję się oszukany przez pana Sikorę. Chciałbym więc w końcu wiedzieć czy pan Sikora publicznie kłamał czy mówił prawdę.

  8. czy to prawda? pisze:

    czy to prawda, że po raz pierwszy w historii MPGK dyrektorem do spraw technicznych jest osoba nie posiadająca odpowiedniego wykształcenia kierunkowego i nie posiadająca odpowiednich uprawnień budowlanych?

  9. Do czy to prawda? pisze:

    Nie

  10. rewizor pisze:

    jesteś pewny?

  11. Czy zwolnienie K. Kępczyk świadczy negatywnie o niej, czy o władzach Buska? pisze:

    Ja wyrażę swoje zdanie. Sprawę przeanalizowałem biorąc pod uwagę logikę, dedukcję oraz możliwość wyciągania logicznych wniosków z występujących sytuacji i zdarzeń z otaczającej nas rzeczywistości.

    Pani Karolina Kępczyk powiedziała: „Kierownictwo Urzędu będzie realizować inną wizję kultury.” Władze Buska powinny mieć program i wizję działalności i rozwoju BSCK, ponieważ UMIG jest właścicielem i zarządcą tej jednostki. Podobnie szef danej firmy powinien mieś wizję działalności i rozwoju swojego przedsiębiorstwa. Desygnując na to ważne stanowisko ową panią, powinno się jej zapytać, czy ma swoją wizję. Jeśli odbiegałaby ona od wizji władz, powinna otrzymać polecenie: „Proszę realizować kierowanie BSCK według naszej wizji. Dopuszczamy do realizacji wybrane zagadnienia z pani wizji, takie jak…”. Wtedy sprawa byłaby jasna i klarowna. Jeśli teraz po kilku miesiącach władze Buska doszły do wniosku, że będą realizować inną wizję kultury, to moim zdaniem zatrudniając panią Kępczyk władze Buska nie miały żadnej wizji i pozwolono pani Kępczyk na realizację tego, co chciała, a teraz doszli do wniosku, że im się to nie podoba. Takie są według mnie logiczne wnioski z tej sytuacji. Pracodawca zatrudniając pracownika zapoznaje go ze strategią działalności firmy, ze strategią rozwoju i to pracodawca zobowiązuje pracownika do realizacji tego, co pracodawca sobie życzy. Tutaj wygląda to tak, jakby pracodawca przyjął pracownika, pozwolił mu robić co mu się podoba, a potem stwierdził, że mu ta wizja rozwoju nie odpowiada. Moim zdaniem można wysnuć kolejny wniosek. Według mnie władze Buska nadal mogą nie mieć wizji działalności BSCK i rozwoju kultury. Skoro pani Kępczyk realizowała pewną wizję rozwoju, która to wizja nie podoba się władzom Buska, to należałoby odbyć z panią Kępczyk rozmowę i wydać polecenia służbowe: „Proszę realizować działalność BSCK w następujący sposób:”. Pani Kępczyk ma obowiązek zastosować się do tego, co sobie życzy pracodawca.

    Moim zdaniem władze Buska nie miały i nadal nie mają wizji działalności BSCK i rozwoju kultury w naszym mieście.
    Moim zdaniem zwolnienie K. Kępczyk świadczy negatywnie nie o niej, lecz o władzach Buska.

    To jest moja prywatna opinia i moje prywatne zdanie, do którego mam prawo. Można się z tym zgadzać lub nie.

  12. Siwy Bolek jak car Piotr I pisze:

    Uchwała Cara Rosji Piotra I z dnia. 7 maja 1708 r.: „Podwładny winien jest przybrać wygląd lichy i durnowaty, aby swym pojmowaniem istoty sprawy nie peszyć przełożonego”. 300 lat minęło, ale co niektórzy nadal tkwią w tamtych klimatach

  13. Do komentarza 30 LISTOPADA 2020 O 16:32 pisze:

    Trafiłeś w sedno. Mi i wielu moim znajomym będzie brakowało tego co robiła pani Karolina. Mam nadzieję że następca będzie co najmniej tak dobry jak ona. A jeżeli nie… No cóż, wtedy wszystko będzie jasne.
    Pozdrawiam.
    eH!De

  14. Marek pisze:

    To co gadacie, że w komisji oceniającej dokonania Pani Karoliny był ZSL-owski elektryk ?. Miała kobita wyjątkowego pecha, że ten znawca kultury akurat nie był pod napięciem i dotarł na posiedzenie.

  15. Czy zwolnienie K. Kępczyk świadczy negatywnie o niej, czy o władzach Buska? pisze:

    Pragnę dodać jeszcze kolejny aspekt tego wydarzenia, który moim zdaniem negatywnie świadczy o władzach Buska. To czynnik humanistyczny, ludzki. Drugi człowiek, jego życie, czyli aspiracje i ambicje zawodowe, dążenie do samorealizacji, zapał, zaangażowanie, to nie jest coś, czym można się tak po prostu zabawiać. Drugi człowiek to nie kolejna zabawka w piaskownicy. Nie podoba mi się już ta czerwona łopatka to ciach ją na bok, a wezmę sobie zielone grabki. Uważam, że nie można tak traktować drugiego człowieka. Przyjmę go na dane stanowisko, a za chwilę ciach i zwolnię go, bo mi się odwidziało. Czyjeś życie to nie igraszka, to nie zabawka. Skoro desygnowano panią Kępczyk na to stanowisko, widocznie miała ku temu odpowiednie predyspozycje. Jeśli władze Buska miały inną wizję rozwoju kultury, trzeba było o tym rozmawiać w czasie rozmowy kwalifikacyjnej i albo powołać panią Kępczyk na to stanowisko, albo nie. Skoro ją powołano, to znaczy, że jej kandydatura spełniała oczekiwania. Jeśli władzom Buska nie odpowiada obecna wizja pani Kępczyk, trzeba było przedstawić własną wizję i zobowiązać panią Kępczyk do jej realizacji. Moim zdaniem „zabawiono się” panią Kępczyk, jak przysłowiowymi zabawkami w piaskownicy. Znam „możliwości” naszych władz i stosunek pewnej osoby do drugiego człowieka, dlatego mnie ta decyzja nie zaskakuje, co nie zmienia faktu, że oceniam tą sytuację negatywnie.

    Moim zdaniem władze Buska nie miały i nadal nie mają wizji działalności BSCK i rozwoju kultury w naszym mieście.
    Moim zdaniem zwolnienie K. Kępczyk świadczy negatywnie nie o niej, lecz o władzach Buska.
    Moim zdaniem władze Buska nie potraktowały pani Kępczyk tak, jak się powinno traktować drugiego człowieka, szczególnie że pani Kępczyk piastowała ważną, odpowiedzialną i wymagającą dużego zaangażowania funkcję.

    Takie jest moje zdanie i moja opinia do której mam prawo. Można się z tym zgadzać lub nie.

    Pozdrawiam wszystkich i odwzajemniam pozdrowienia szanownemu eH!De !

  16. Sierżant Krawczyk pisze:

    Siwy idzie na wojne z zielonymi? Ciekawe kto mu podpowiedział żeby ją posunąć? Sam to wymyślił magister?

  17. Zorro do Sierżant Krawczyk pisze:

    Moim zdaniem zbiegło się kilka przyczyn. Jedna to to, że Siwy nie trawi nikogo kto się wybija ponad jego poziom. Podobnie potraktował Kielesińskiego, Żądłę, Szymańską-Gałązkę. Druga to to, że Karolinka podpadła PiSiorkom i chcą ją usunąć w cień. Usunęli ją z ECB i myśleli, że sprawa załatwiona. A tu, na złość gnuśnym politrukom dziewczyna pokazała wyjątkową osobowość, klasę i umiejętności w BSCK. Nie było po myśli partyjnych baronów, więc „pomogli” jej po raz drugi.

  18. Danuta pisze:

    Bardzo przykra informacja.Trudno uwierzyć ,że ta wyjątkowa osoba nie będzie już inicjatorem kultury w Busku.W ciągu krótkiego okresu,bardzo trudnego dla wszystkich i wszystkiego potrafiła udowodnić,ze można dużo dobrego zrobić,trzeba tylko chcieć.Dlaczego zrezygnowano z tak wielkiego potencjału,wulkanu energii…I znowu będziemy skazani na marazm w kulturze!

  19. Andrzej pisze:

    To niesłychane niewybaczalne ! Typowa małostkowość zawiść zazdrość rozpanoszyły się. Jeszcze raz piszę . Busko Zdrój takiego animatora kultury nigdy nie miało i mieć nie będzie!!!

  20. Urszula pisze:

    Ludzi w tym mieście antypromują się i to dowód na to! Nikty nie rozumie, że ludzie przyjeżdżają, odwiedzaja to miejsce dla ludzi,które je tworzą. Koliło w oczy,że Pani świetnie sobie radziła,nie była pionkiem ot i efekt. Tych kreatywnych eliminuje się. Cóż wielka strata. Życzę powodzenia

  21. Mateusz pisze:

    Bo nie było Sławomira ani Zenka w tym roku i przez to tak się dzieje.

  22. Czy to prawda, że do zabudowy Maskalisu wzdłuż ul. Waryńskiego użyto elementów gorszej jakości niż zakładała dokumentacja przetargowa? pisze:

    Czy to prawda, że do zabudowy Maskalisu wzdłuż ul. Waryńskiego użyto elementów gorszej jakości niż zakładała dokumentacja przetargowa?

  23. K pisze:

    Haha po nikiem Andrzej jest były pcpr i pzpr haha to okazuje się ze czyta stronkę jareczka. Swój do swego ciągnie.
    Cxy jk to cichozielony? Czy prawda to ze J inwigilował klub gazety polskiej dla zieleni?

  24. Czy to prawda, że niewłaściwie został wykonany remont kanalizacji na ul. Kusocińskiego? pisze:

    Czy to prawda, że niewłaściwie został wykonany remont kanalizacji na ul. Kusocińskiego i z tego powodu mieszkańcy mają problemy?

  25. A to Busko właśnie... pisze:

    Ktoś kiedyś opowiadał mi, jak to jest w naszym Busku. Mówił to ogólnie, mając na myśli różne ekipy władzy.

    „W Busku nie lubi się ludzi mądrych, inteligentnych, z własnym zdaniem. Takich ludzi się marginalizuje, czyli nie dostaną oni żadnego konkretnego stanowiska itd. Tu ceni się BMW – bierny, mierny ale wierny. Do tego najlepiej jak jest bez charakteru, bez zasad moralnych, to zrobi wszystko co mu pan i władca każe, bez mrugnięcia okiem. Dlatego to Busko niestety tak wygląda. Do tego dochodzą klasyczne dla małego miasteczka układy i kolesiostwa. Jak ktoś jest mądry, inteligentny i ma własne zdanie, w Busku kariery nie zrobi. Ot będzie gdzieś tam sobie pracował. Oczywiście jak nie ma znajomości, to i o normalną pracę też mu ciężko będzie. Pozostaje mu jedynie emigracja z tego miasta, jak chce coś więcej w życiu osiągnąć.”

    Jakiś komentarz do tych słów? Według mnie jest zbyteczny… Ja osobiście uważam, bo mam prawo do własnego zdania, że w tej wypowiedzi jest sama prawda. Nie będę publicznie pisał, rzucał nazwiskami czy stanowiskami, ale mógłbym wymieniać bez końca i każdy kto choć trochę interesuje się Buskiem, mógłby zrobić to samo.

    Acha i jeszcze jedno dla jasności: Moim zdaniem to się tyczy wszystkich opcji politycznych.

  26. ???????? pisze:

    Czy to prawda, że Waldemar Sikora wspierał finansowo kampanię posła Krzysztofa Lipca?

    Czy PIS poparło W. Sikorę w ostatnich wyborach na burmistrza?

    Czy to prawda, że rozmaite służby i instytucje kontrolne traktują Busko bardzo „tolerancyjnie”?

    Czy to prawda, że nad Buskiem rozciąga się pewien „parasol ochronny”?

    Czy to prawda, że Radny Łukasz Szumilas próbował zainteresować określone służby pewnymi sprawami, lecz one nie wykazywały jakoś zainteresowania?

    Czy to prawda, że PIS było niezadowolone z nominacji pani Kępczyk na stanowisko w BSCK, tym bardziej, że przecież to oni zwolnili ją z Pacanowa?

    Czy to prawda, że pani Kępczyk była na buskim marszu kobiet 30.10.2020?

    Jak mówi stare powiedzenie: „Mądrej głowie dość dwie słowie”. Kto ma głowę nie od parady,
    niech myśli samodzielnie i wyciąga wnioski…
    ———————————————————————-
    echodnia.eu/swietokrzyskie/waldemar-sikora-z-poparciem-prawa-i-sprawiedliwosci-oraz-polskiego-stronnictwa-ludowego-w-wyborach-burmistrza-buskazdroju/ar/13325772

    „Jak ustaliło „Echo Dnia”, w zeszłym tygodniu zarząd okręgowy Prawa i Sprawiedliwości w Świętokrzyskiem podjął decyzję o udzieleniu rekomendacji Waldemarowi Sikorze w jesiennych wyborach samorządowych.”

  27. ???????? pisze:

    Wrócę na chwilę jeszcze do fragmentu powyższego artykułu z Echa Dnia:

    „Jak ustaliło „Echo Dnia”, w zeszłym tygodniu —-zarząd okręgowy Prawa i Sprawiedliwości—– w świętokrzyskiem podjął decyzję o udzieleniu rekomendacji Waldemarowi Sikorze w jesiennych wyborach samorządowych.”

    Zwróćcie uwagę na fragment: „zarząd okręgowy Prawa i Sprawiedliwości.”
    A kto jest Prezesem Zarządu Okręgowego PIS w świętokrzyskiem? Zapraszam na stronę PIS-u:

    http://pis.org.pl/partia/struktury-organizacyjne/swietokrzyskie

    Wiecie już?
    Prezesem Zarządu Okręgowego PIS w świętokrzyskiem jest… Krzysztof Lipiec.

  28. ???????? pisze:

    Jak sądzicie, kto jest teraz ważniejszy w bieżącej polityce?

    Czy Adam Jarubas, którego partia współrządziła kiedyś Polską (koalicja PO-PSL), ale już nie rządzi, który nie jest już marszałkiem świętokrzyskiego, a jest tylko europosłem, czy poseł Krzysztof Lipiec, Prezes Zarządu Okręgowego PIS w świętokrzyskiem, a przede wszystkim członek obecnej partii PIS rządzącej Polską?

    Który polityk jest według Was ważniejszy…?

  29. Do ???????? pisze:

    No pan Krzysztof Lipiec jest ze Starachowic tak samo jak Jadwiga Kaczyńska matka Jarosława i Lecha Kaczyńskich

  30. incognito pisze:

    Sama sobie zawiniła… kropą nad „i” był jej udział w marszu kobiet. Zdjęcia dostępne w sieci.

  31. rewizor pisze:

    Czy i jakie są kary umowne za niedotrzymanie terminu umownego terminu zakończenia prac przy rewitalizacji Parku Zdrojowego?
    Czy Gmina Busko-Zdrój jak przystało na dobrego gospodarza zadbała w umowie z Wykonawcą o swój interes i terminowe wywiązanie się z Umowy? W jakiej wysokości ustalone zostały kary umowne za każdy dzień opóźnienia?
    Przy wartości inwestycji bodaj 18 000 000 to kary za niedotrzymanie terminów umowy powinny iść w tysiące lub dziesiątki tysięcy złotych.
    Czy władze Gminy Busko-Zdrój egzekwują kary umowne od wykonawców, którzy nie dotrzymują warunków umowy? Jakie pieniądze z tytułu opóźnienia zapłacili już Gminie Wykonawcy w związku z przekroczeniem terminów umownych?

  32. słownik języka polskiego pisze:

    mafia
    1. «organizacja przestępcza mająca powiązania z władzami i policją»
    2. «grupa osób prowadzących wspólne interesy, nieprzebierających w środkach w realizowaniu swych zamierzeń»

  33. Do ?????? pisze:

    „Czy PIS poparło W. Sikorę w ostatnich wyborach na burmistrza?”

    Tak PIS a nawet Solidarna Polska poparło W.Sikore w ostatnich wyborach na burmistrza.

    https://echodnia.eu/swietokrzyskie/burmistrz-buskazdroju-z-oficjalnym-poparciem-prawa-i-sprawiedliwosci-w-wyborach-samorzadowych/ar/13489489

  34. Meloman pisze:

    Nie dziwię się władzom Buska, pani Karolina może i dużo robiła, ale z zasady lepiej robić mniej, ale na najwyższym poziomie. Podczas ostatniego Festiwalu Krystyny Jamroz uważała się za gwiazdę festiwalu i lansowała się natrętnie, wielokrotnie przekraczając granice dobrego smaku (etykieta do wina festiwalowego z jej zdjęciem to kuriozum). Melomani byli wielokrotnie zbulwersowani. Busko i festiwal Jamroz zasługują na kogoś na wysokim poziomie, z wyczuciem smaku, a pani Kępczyk wyraźnie tego brakuje, tupet tego nie zastąpi niestety. Może była dobra w Pacanowie i tam powinna była zostać

  35. Kultura przez duże K pisze:

    Cieszy wielka troska o poziom życia kulturalnego w Busku-Zdroju. Na różnych forach wypowiedzieli się wszyscy wielcy a więc były Dyrektor Domu Kultury, poeta, pisarz, historyk, regionalista, nauczyciel a nawet radny z ZSL.Temat jest gorący i nie jest najważniejsze po czyjej stronie stoi racja.
    Zastanawiam się gdzie oni wszyscy byli kiedy przez ulice naszego miasta dwukrotnie przetoczyły się tzw. spontaniczne spacery pro aborcyjne. Dlaczego ludziom o tak wysokiej i wysublimowanej kulturze oraz nieprzebranej wiedzy nie przeszkadzał sposób okazywania przez protestujących swojego niezadowolenia ?. Czy może jako ludzie o nieograniczonym zasobie słów byli zniesmaczeni faktem użycia w czasie 2 godzinnego spaceru tylko trzech słów ?.. Nie zauważyłem żadnego słowa krytyki tego jakże „kulturalnego” sposobu manifestowania chyba, że mnie coś ominęło.
    Jeden z filarów buskiej i ponidziańskiej kultury na FB usprawiedliwiał nawet tak wulgarne zachowanie. Nie zajmuję stanowiska co zasadności protestu pro aborcyjnego ani też sposobu zwolnienia Pani Kępczyk ale martwi mnie fakt, że zarówno Ona jak też założyciel konta na FB w Jej obronie afiszują się „błyskawicami”. Z kulturalnym pozdrowieniem: „Wypier****ć”.

  36. ???????? pisze:

    Powyżej napisano:

    „„Czy PIS poparło W. Sikorę w ostatnich wyborach na burmistrza?”
    Tak PIS a nawet Solidarna Polska poparło W. Sikorę w ostatnich wyborach na burmistrza.

    https://echodnia.eu/swietokrzyskie/burmistrz-buskazdroju-z-oficjalnym-poparciem-prawa-i-sprawiedliwosci-w-wyborach-samorzadowych/ar/13489489

    Dziękuję Ci drogi internauto za doprecyzowanie wątku. Istotnie z tego artykułu wynika, że także Solidarna Polska poparła W. Sikorę. Cóż, wypada zadać kolejne pytania:

    —Czy to prawda, że radny Łukasz Szumilas miał się spotkać feralnej soboty 18.05.2019 około
    godziny 12 z Patrykiem Jakim, wiceministrem sprawiedliwości, członkiem Solidarnej Polski, który przyjeżdżał w tym dniu do Buska?

    „Patryk Jaki w Busku: trzeba bronić wartości chrześcijańskich.” radio.kielce.pl/pl/post-86013

    Jak wszyscy wiemy do spotkania dojść nie mogło, ponieważ pod sklepem Rossmann około godziny 11:20 doszło do znanego wszystkim wydarzenia z udziałem Ł. Szumilasa.

    —Czy to prawda, że radny Ł. Szumilas miał przekazać P. Jakiemu dokumenty rzekomo dowodzące różnych nieprawidłowości w Busku?

    —Jeśli odpowiedź na powyższe pytanie byłaby twierdząca, to gdzie te dokumenty się dzisiaj znajdują i kto jest w ich posiadaniu?

    —Czy to prawda, że niezwłocznie po wydarzeniu pod Rossmann-em z udziałem Ł. Szumilasa, przeprowadzono w jego domu rewizję?

    —Jeśli odpowiedź na powyższe pytanie byłaby twierdząca, to po co to robiono? Moim zdaniem nie miałoby to żadnego związku z tym, co stało się pod Rossmann-em, bo było tam tylu świadków, kamery na budynku, ktoś nagrywał filmik telefonem, wiec po co jeszcze rewizja w domu? Co ta rewizja miałaby wnieść do sprawy?

    —Czy radny Ł. Szumilas ewentualnie mógł liczyć na zainteresowanie odpowiednich organów i zbadanie rzekomych nieprawidłowości w Busku, podczas gdy zarówno PIS jak i Solidarna Polska poparły w wyborach W. Sikorę?

  37. ???????? pisze:

    Powyżej napisano – 1 GRUDNIA 2020 O 14:32

    „„Czy PIS poparło W. Sikorę w ostatnich wyborach na burmistrza?”
    Tak PIS a nawet Solidarna Polska poparło W. Sikorę w ostatnich wyborach na burmistrza.”

    Dziękuję Ci drogi internauto za doprecyzowanie wątku. Istotnie z tego artykułu wynika, że także Solidarna Polska poparła W. Sikorę. Cóż, wypada zadać kolejne pytania:

    -Czy to prawda, że radny Łukasz Szumilas miał się spotkać feralnej soboty 18.05.2019 około
    godziny 12 z Patrykiem Jakim, wiceministrem sprawiedliwości, członkiem Solidarnej Polski, który przyjeżdżał w tym dniu do Buska?

    Jak wszyscy wiemy do spotkania dojść nie mogło, ponieważ pod sklepem Rossmann około godziny 11:20 doszło do znanego wszystkim wydarzenia z udziałem Ł. Szumilasa.

    -Czy to prawda, że radny Ł. Szumilas miał przekazać P. Jakiemu dokumenty rzekomo dowodzące różnych nieprawidłowości w Busku?

    -Jeśli odpowiedź na powyższe pytanie byłaby twierdząca, to gdzie te dokumenty się dzisiaj znajdują i kto jest w ich posiadaniu?

    -Czy to prawda, że niezwłocznie po wydarzeniu pod Rossmann-em z udziałem Ł. Szumilasa, przeprowadzono w jego domu rewizję?

    -Jeśli odpowiedź na powyższe pytanie byłaby twierdząca, to po co to robiono? Moim zdaniem nie miałoby to żadnego związku z tym, co stało się pod Rossmann-em, bo było tam tylu świadków, kamery na budynku, ktoś nagrywał filmik telefonem, wiec po co jeszcze rewizja w domu? Co ta rewizja miałaby wnieść do sprawy?

    -Czy radny Ł. Szumilas ewentualnie mógł liczyć na zainteresowanie odpowiednich organów i zbadanie rzekomych nieprawidłowości w Busku, podczas gdy zarówno PIS jak i Solidarna Polska poparły w wyborach W. Sikorę?

  38. ???????? pisze:

    Dodam jeszcze, bo poprzedni komentarz nie chciał mi się opublikować, co się zdarza jak się chce link podać, że ówczesny wiceminister sprawiedliwości Patryk Jaki faktycznie był wtedy w sobotę 18.05.2020 w Busku. Pisało o tym na przykład Radio Kielce na swojej stronie internetowej.

    „Patryk Jaki w Busku: trzeba bronić wartości chrześcijańskich.”

    radio.kielce.pl/pl/post-86013

  39. ???????? pisze:

    Dodam jeszcze, bo poprzedni komentarz nie chciał mi się opublikować, co się zdarza jak się chce link podać, że ówczesny wiceminister sprawiedliwości Patryk Jaki faktycznie był wtedy w sobotę 18.05.2020 w Busku. Pisało o tym na przykład Radio Kielce na swojej stronie internetowej. Artykuł był zatytułowany:

    „Patryk Jaki w Busku: trzeba bronić wartości chrześcijańskich.”

    Nie mogę podać linka, bo komentarz nie chce się opublikować. Można to sobie „wyGooglować”.

  40. ???????? pisze:

    Przepraszam z pomyłkę powyżej poczynioną. Oczywiście powinno być 18.05.2019, a nie rok 2020.

  41. Czy Polak będzie wreszcie mądry po szkodzie? pisze:

    Przeglądałem przed chwilą, dzięki uprzejmości pewnej osoby, profil na Facebooku Karoliny Kępczyk. Komentarzy pod info o jej zwolnieniu z BSCK jest bodaj 180. Przejrzałem większość z nich. Wszyscy biadolą i rozpaczają nad zwolnieniem K.K., współczują jej, ganią lokalne władze, ba, nawet Adam Jarubas wtrącił tam swoje trzy grosze. Pewna osoba napisała coś w stylu: „Władze samorządowe się nam nie udały w tej kadencji.” Nie mam profilu na fb, bo mieć nie chcę, dlatego odniosę się tutaj do tych wpisów. Nie chcę być złośliwy, ale musze powiedzieć prawdę, a prawda jest zawsze trudna, wymagająca, niewygodna, budzi złość i jest niepopularna. No cóż, ja zawsze albo mówię prawdę, albo zachowuję się dyplomatycznie, czyli przemilczę daną rzecz. (Jak to ktoś dobrze ujął: Dyplomacja polega na tym, żeby nie zawsze mówić to, co się myśli). Tym razem nie będę jak dyplomata i wyrażę prosto z mostu „o co mi biega.” Z ZAŻENOWANIEM czytałem te wpisy. Nie chodzi tu o samą kwestię zwolnienia K. K., ponieważ do tego odniosłem się w dwóch moich komentarzach pt.: „Czy zwolnienie K. Kępczyk świadczy negatywnie o niej, czy o władzach Buska?” oraz we wpisie „A to Busko właśnie…”. Tragedią jest brak wiedzy i świadomości ludzi, co się wokoło nich dzieje. RĘCE OPADAJĄ!!! Ludzie, macie smartfony, gapicie się w te ekrany, tylko co z tego wynika? Wynika, że wasza wiedza na temat otaczającej was rzeczywistości jest MIZERNA. Dlaczego tak uważam? Już to uzasadniam. Ktoś napisał „Władze samorządowe się nam nie udały w tej kadencji.” A która to kadencja przepraszam? Ano to już TRZECIA kadencja W. Sikory i prawie wszyscy ci sami radni od x kadencji. Teraz wam się oczka otworzyły? W. Sikora był z kilkanaście lat prezesem Społem, a teraz jest już 10 lat burmistrzem. Mieszkacie w Busku lub okolicy i co? Teraz Wam się oczy otwierają? Teraz przyjrzyjmy się radnym miejskim. Kto tam zasiada w tej radzie? Niektórzy to już korzenie tam zapuścili jak drzewa, bo siedzą po 15, 20 lat, na dodatek zapytam jeszcze, a w jakim są wieku? Zobaczcie ilu w tej radzie emerytów, o których niektórzy mówią żartobliwie „leśne dziadki”. Może czas wybrać do rady miasta ludzi młodych, energicznych, mądrych, którzy będą chcieli coś zrobić, cos zmienić? Spójrzcie teraz na prezydenta Starachowic. (Dane z Wikipedii). Został najmłodszym w Polsce prezydentem miasta mając 25 lat, zwyciężając w wyborach w 2014 roku w drugiej turze z wynikiem 58,5% głosów, aby ponownie zostać prezydentem Starachowic w 2018 roku, uzyskawszy reelekcję w pierwszej turze, otrzymując 84,4% głosów. Brawo i to jest wynik wyborczy – 84,4 % !!! Takich ludzi potrzeba w Busku przy władzy – wykształconych, mądrych, energicznych, otwartych na świat, z marzeniami, zapałem, z chęcią zmian na lepsze, z otwartymi umysłami na potrzeby mieszkańców, którzy będą się wsłuchiwać w głos mieszkańców. Dopóki jednak społeczeństwo będzie miało tak „bogatą” wiedzę jak ci komentatorzy z fb, a w konsekwencji dopóki będą wybierani do władz tacy ludzi, jacy dzisiaj zasiadają na stołkach, to będzie tak, jak jest teraz. Pozostaje wam jedynie wylewać swoje gorzkie żale i biadolić „na Fejsie”, a ci jegomoście „przy korytku” dalej robią swoje i maja was i wasze żale w samej, za przeproszeniem, d….e. Cóż, „Jak sobie posłaliście, tak się teraz wysypiacie”. Na koniec zapytam: Jak długo jeszcze będzie aktualny fragment Pieśni Piątej z Ksiąg Wtórych Jana Kochanowskiego: „Nową przypowieść Polak sobie kupi, że i przed szkodą, i po szkodzie głupi”???

  42. Psycholog pisze:

    Dlaczego ŁN i JK „cichzieloni” nie podpisują sie pod większością komentarzy, które zamieszczają a wręcz udają inne odoby? Rozdwojenie jazni, osobowości czy cyniczne działania?

  43. Łukasz Nowak pisze:

    Przyjąłem tę decyzję z niedowierzaniem.
    Byłaby wskazana publikacja rzeczonej „opinii”, gdyż nie tylko dla mnie zakończenie współpracy przez „pana UMiG” z panią Karoliną Kępczyk jest niezrozumiałe, biorąc pod uwagę w szczególności letnie „ożywienie” buskiej kultury uczynione za jej sprawą i nader ambitne plany na przyszłość.

  44. xyz pisze:

    Tak wszyscy Pania Karoline krytykowali a teraz tacy obroncy?!

  45. Czy to prawda, że w BSCK za poprzedniego dyrektora Dąbala miała miejsce niegospodarność ? pisze:

    Czy to prawda, że w BSCK za poprzedniego dyrektora Dąbala miała miejsce niegospodarność polegająca na tym, że co niektórzy latami korzystali z pomieszczeń i wyposażenia BSCK nie wnosząc do BSCK z tego tytułu żadnych opłat lub płacąc stawki zaniżone w stosunku do tych jakie normalnie były pobierane przez BSCK od wszystkich inni korzystających? Jakie straty finansowe na przestrzeni poszczególnych lat poniosło BSCK z tego tytułu? Dlaczego ta niegospodarność była tolerowana przez lata? Dlaczego UMIG nie widział tej ewidentnej niegospodarności, czyżby kontrola nad jednostką podległą była latami niewłaściwie prowadzona podobnie jak to ma prawdopodobnie miejsce w przypadku kontroli przewoźników i komunikacji? Kto w UMIG ma nadzór nad BSCK i czy i kiedy zostanie przeprowadzona w tej sprawie rzetelna kontrola i czy osoby które za to są odpowiedzialne poniosą konsekwencje? Czy to prawda, że kres temu procederowi położyła pani dyrektor Kępczyk czym bardzo się naraziła pewnym osobom i to prawdopodobnie było przyczyną „rozstania się” z panią Kępczyk?

  46. Łukasz Nowak pisze:

    Co do ubioru pani Kępczyk: widzę, że w środowiskach zbliżonych do jednego z nowych pseudo-ministrów jest jakiś wysyp krytyków mody xD.

    Akurat w przypadku dyrektorki domu kultury wskazana jest pewna doza fantazji w ubiorze, czego przejawem była choćby japońska stylizacja pani Karoliny podczas opery „Madama Butterfly” Pucciniego.

    Myślę, że spokojnie pani Kępczyk może teraz aplikować do branży teatralno-telewizyjno-filmowej na kostiumografkę.

  47. asd123 pisze:

    Czy to prawda ze pod kazdym artykulem ktory pojawial sie z pania Kepczyk wylewal sie hejt?! a teraz tacy wszyscy obroncy!!!

  48. do Czy to prawda, że w BSCK za poprzedniego dyrektora Dąbala miała miejsce niegospodarność ? pisze:

    Jeśli tak było to ciekawe czy to było „drobne przeoczenie”, „uspołecznienie kosztów przy prywatyzacji zysków” czy może „osobliwa transakcja wiązana z odcieniem seksu w tle”?

  49. Łukasz Nowak pisze:

    Tymczasem – jak informuje FB MPK – buski ZUK cofnął muszkieterowi zgodę na korzystanie z przystanków z powodu łamania prawa przez tego pseudo-przewoźnika.

    Zabiegałem to działanie od dłuższego czasu. Gratuluję władzom Buska zgodnej z prawem decyzji. Teraz pora na pozostałe gminy.

    Kto muszkietem wojuje… 😀

  50. klasyk do xyz 2 GRUDNIA 2020 O 08:34 pisze:

    „Tak wszyscy Pania Karoline krytykowali a teraz tacy obroncy?!” – widzę u xyz poważne braki w lekturach. Pewnie kształciłeś się wg tych nowych zrewitalizowanych programów nauczania, dzięki którym w mojej opinii kończący szkoły mają znikomy zasób wiedzy. Adam Mickiewicz, mówi ci to coś? „Pan Tadeusz”, mówi ci to coś? Inwokacja, mówi ci to coś?

    Litwo, Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie;
    Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie,
    Kto cię stracił. Dziś piękność twą w całej ozdobie
    Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie.

    Przeczytaj, weź trzy głębokie oddechy dla dotlenienia szarych komórek i pomyśl. Powodzenia!

  51. bara-bara-bara riki-tiki-tak pisze:

    Czy prawdą jest, że poprzednik pani Karoliny wielokrotnie korzystał z auta BSCK nie tylko w celach służbowych? czy prawdą jest że były wniesione skargi z tego powodu od zdradzanych zazdrosnych? Czy skargi te zostały zweryfikowane przez właściwe instancje? A jeśli tak to jakie są ewentualne ustalenia pokontrolne i jakie podjęte zostały ewentualne konsekwencje służbowe wobec kontrolowanej osoby?

  52. komisja weryfikacyjna pisze:

    Siwy Bolek pokaż dyplomy!

  53. xyz pisze:

    „Tak wszyscy Pania Karoline krytykowali a teraz tacy obroncy?!” – widzę u xyz poważne braki w lekturach. Pewnie kształciłeś się wg tych nowych zrewitalizowanych programów nauczania, dzięki którym w mojej opinii kończący szkoły mają znikomy zasób wiedzy. Adam Mickiewicz, mówi ci to coś? „Pan Tadeusz”, mówi ci to coś? Inwokacja, mówi ci to coś?

    Litwo, Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie;
    Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie,
    Kto cię stracił. Dziś piękność twą w całej ozdobie
    Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie.

    Przeczytaj, weź trzy głębokie oddechy dla dotlenienia szarych komórek i pomyśl. Powodzenia!”
    A co ma piernik do wiatraka?! Pana Tadeusza mlot cytuje widze ze ladnie na kwarantannie sie poprzestawilo pod kopula:) idz lepiej do kosciolka

  54. klasyk do xyz pisze:

    diagnozuję trudny przypadek, alufolia czy coś poważniejszego ?…

  55. brygadzista Maliniak pisze:

    ja budowlaniec powiem krótko, moim zdaniem skuteczna recepta na to wszystko co się dzieje jest prosta: taczki. Zamiast biadolić jak baby i doszukiwać się co poeta miał na myśli to weźta taczki i będzie po problemie

  56. Skandal !!! pisze:

    Ustrój komunistyczny upadł 31 lat temu. Od 16 lat jesteśmy członkiem Unii Europejskiej. Niestety pewne rzeczy z tamtego ustroju nadal tkwią w naszej rzeczywistości i to te najgorsze. Jak wiemy propagowanie ustrojów totalitarnych, w tym komunistycznego, jest przestępstwem. Szkoda, że nie jest przestępstwem stosowanie pewnych praktyk iście rodem z PRL-u. Brak wolności słowa, cenzura i powszechna w mediach propaganda cechująca się kłamstwami i manipulacjami przepełniała czasy słusznie minione. Artyści filmowcy, muzycy, nie mogli nic zrobić bez zgody cenzury. Mamy rok 2020, a w Polsce niektóre media są niestety w rękach potomków i członków rodzin dawnych funkcjonariuszy systemu komunistycznego, działaczy PZPR, UB-eków, SB-eków, którzy niekiedy byli wykolejeńcami, alkoholikami, którzy nie radząc sobie z stresem znęcali się nad własnymi rodzinami. Ci potomkowie i członkowie rodzin, te parszywe ścierwa bez honoru, bez zasad, zachowują się podobnie jak ich tatusiowie, czy dziadkowie. To oburzające, skandaliczne i niedopuszczalne, że w wolnej niepodległej Polsce nadal mamy przejawy manipulacji i cenzury. Ostatnio byłem świadkiem, jak na jednym z portali internetowych, wykasowano komentarze internautów, które nie były wulgarne czy obraźliwe. Po prostu coś komuś nie pasowało i je wycięto. To nie pierwszy raz zresztą, bo podobne praktyki obserwowałem już wielokrotnie na przestrzeni lat. Brzydzę się takimi zachowaniami i takimi osobami, które nadal stosują cenzurę i „kneblują” ludziom usta. Jest to dla mnie oburzające i skandaliczne, że 31 lat po upadku ustroju komunistycznego, ustroju w którym mój świętej pamięci dziadek, były żołnierz Armii Krajowej, człowiek honorowy, był wielokrotnie zatrzymywany, więziony i torturowany w UB-eckiej katowni, potomkowie i członkowie rodzin komunistów, oprawców i zbrodniarzy komunistycznych mają w swoich rękach media w wolnej Rzeczypospolitej i stosują 31 lat po upadku komuny cenzurę. Hańba takim osobom!

  57. Do Redakcji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 pisze:

    Wysłałem dwa lub trzy razy jeden i ten sam komentarz i nie opublikował się. Proszę o interwencję i spowodowanie, aby mój wpis sią wyświetlał, oczywiście w jednej sztuce, bez duplikatów.
    Dziękuję!

  58. Mm pisze:

    Czy smieszny j jak zwykłe wali w poprzedniego dyrektora za to ze powiedział mu pa pa? Nie pomogli mu nawet jego prowadzący ze starostwa? Prawda to ze ingiwilował klub pewnej gazety, jako cichozielony? Ponoć prezeska tego klubu go pogoniła na cztery wiatry, prawda to?

  59. Ludzie! pisze:

    baba udaje niewiniątko i robi z siebie ofiarę, a wy się tak dajecie nabrać, naiwni…

  60. http://tygodnikponidzia.pl/bedziemy-zaskarzac-decyzje-radnych/ pisze:

    Ciekawy artykuł na stronie Tygodnika Ponidzia:

    „– Nie pozostawimy tak tej sprawy. Dodam, że na posiedzeniu Rady Miejskiej nie było ani słowa o proteście mieszkańców. To lekceważące ze strony władz i radnych, którzy przecież powinni reprezentować interesy mieszkańców, a nie swoje własne – komentują decyzje radnych mieszkańcy Buska-Zdroju.”

  61. http://tygodnikponidzia.pl/problemy-w-buskim-hospicjum/ pisze:

    Kolejny ciekawy artykuł na stronie Tygodnika Ponidzia:

    Buski Hospicjum, tak szumnie otwarte, ma problemy, miedzy innymi finansowe.
    Może jacyś buscy biznesmeni pomogą? Do przetargów finansowanych z publicznych pieniędzy wszyscy pierwsi są. Czy któryś z nich pomoże hospicjum i wesprze jakimś datkiem tak szczytny cel?

    „Brak wsparcia rządowego, brak pieniędzy na środki ochrony osobistej, braki kadrowe – z takimi problemami boryka się Hospicjum w Busku-Zdroju. To jednak nie wszystko. Przez pandemię przyjęcia chorych trwają bardzo długo. – Badanie na obecność koronawirusa przeprowadzane przez sanepid trwa nawet 15 dni, często otrzymujemy wynik już po śmierci pacjenta – twierdzi buska placówka.”

  62. Łukasz Nowak do Ludzie! pisze:

    „baba udaje niewiniątko i robi z siebie ofiarę, a wy się tak dajecie nabrać, naiwni…”

    Konkretnie, jakie zarzuty masz do byłej dyrektorki BSCK-u?

    Jako jedynie odbiorca kultury oceniam jej krótką kadencję bardzo pozytywnie. Nie wiem natomiast, jak wyglądała „od kulis”. Jeśli masz wiedzę na temat ewentualnych nieprawidłowości, to podziel się nią, by również inni, jak to ujęłaś/eś „naiwni” mogli sobie wyprostować poglądy.

  63. Do Łukasz Nowak pisze:

    Po prostu wiem, co to za człowiek i że różnych rzeczy sie można po niej spodziewać i tyle mi wystarczy a wy dalej sobie blaznujcie

  64. do powyżej pisze:

    Nie znam pani Karoliny prywatnie, więc nie wiem, jaka jest, ale za to widzę, że przez kwartał zorganizowała bodaj więcej niż jej poprzednik przez 10 lat.

  65. Do powyzej pisze:

    Człowieku przecież ja nie mówie o tym jaka jest prywatnie ale na polu zawodowym. Myslisz że afery w ECB wziely się z powietrza? Nie i bardzo dobrze, że w Busku w porę sie na niej poznali. Sikora też nie jest taki głupi jak myślicie i na pewno miał jakiś powód do takiej a nie innej decyzji.

  66. Łukasz Nowak pisze:

    „Myslisz że afery w ECB wziely się z powietrza? Nie i bardzo dobrze, że w Busku w porę sie na niej poznali.”

    No właśnie. Co dalej w sprawie „Koziołek-gate”? Czy zostały w ogóle skierowane zawiadomienia do prokuratury i z jakim ewentualnie skutkiem?

  67. Do Łukasz Nowak pisze:

    To już nie do mnie pytanie.Ja wierzę że ta pani w końcu dostanie lekcje pokory.

  68. eH!De pisze:

    A ja myślę że bardzo nie pasowała pracownikom. Był spokój, kawka, herbatka, wypady do miasta na zakupy, fejsbuki itp. A tu nagle przyszła jakaś z Pacanowa, zachciało jej się coś robić i błoga sielanka się skończyła. Trzeba było ruszyć doopy i wziąć się do roboty. A tu człowiek nie przyzwyczajony był…

  69. cdn do eH!De pisze:

    luz blus i 100% pensji w czasie epidemii gdy inni poszli na bruk lub muszą zadowolić się jakimiś grosikami. Nie ma to jak być urzędnikiem w słonecznej gminie, ehde!

  70. eH!De do powyżej pisze:

    Mówisz o sytuacji teraz. Ale latem było inaczej. Ktoś te festiwale, imprezy i koncerty musiał zorganizować, ogarnąć i dopilnować. Pani Karolina sama nie była w stanie tego zrobić, zresztą od tego miała pracowników. Którzy pewnie krzywo patrzyli na to że muszą się ruszyć i wykonywać swoją pracę.

  71. Burmistrz wyrzucił byłą wojewodę. Za brak zaufania. "To śmieszne i straszne" pisze:

    Zaledwie na kilkadziesiąt sekund niedawna wojewoda świętokrzyska wróciła na stanowisko dyrektora Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Busku-Zdroju. Natychmiast zwolnił ją burmistrz Waldemar Sikora. – To zemsta – komentuje Bożentyna Pałka-Koruba.
    Na zajmowane przed objęciem funkcji wojewody świętokrzyskiego stanowisko dyrektora Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Busku-Zdroju Bożentyna Pałka-Koruba miała wrócić w ostatni piątek. Gwarantuje jej to ustawa o pracownikach administracji. Ale – jak poinformowało w niedzielę Radio Kielce – niemal natychmiast została zwolniona z pracy.
    – I pan burmistrz zaznaczył, że to nie jest prima aprilis – mówi Bożentyna Pałka-Koruba w rozmowie z „Wyborczą”. – Zostałam zaproszona pod pretekstem protokolarnego przekazania MGOPS, chociaż nigdy takiego przekazania wcześniej nie robił. W pierwszych 30 sekundach pracy dostałam warunki takie jak w 2007 roku. Zgodziłam się na nie, na co pan burmistrz w następnych 30 sekundach wyciągnął wypowiedzenie – relacjonuje była wojewoda. (https://kielce.wyborcza.pl/kielce/1,47262,19866881,burmistrz-wyrzucil-byla-wojewode-za-brak-zaufania-to-smieszne.html)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Masz pytania? Napisz do nas: redakcja@infobusko.pl