Kalendarium: 20 maja – ŚWIATOWY DZIEŃ PSZCZÓŁ
Bez pszczół nie byłoby ludzi. To nie tylko producenci miodu, ale również – poprzez zapylanie – kluczowe ogniwo w produkcji żywności. Według ONZ pszczoły zapylają 70 ze 100 roślin uprawnych zapewniających ludzkości 90 proc. żywności. Ogółem jedna trzecia żywności spożywanej przez człowieka jest bezpośrednio zależna od zapylania przez pszczoły.

Krzysztof Antoszewski, koordynator projektu „Pszczoły w mieście”. / fot. Jarosław Kruk
W dniu 20 maja br. już po raz trzeci na całym świecie świętowany był Światowy Dzień Pszczół – informuje portal SadyOgrody.pl . Dzień ten został ustanowiony rezolucją Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych w rocznicę urodzin Antona Janša (ur. 20 maja 1734) słoweńskiego pszczelarza, a zarazem prekursora nowoczesnego pszczelarstwa.
Światowy Dzień Pszczół jest doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia pszczół dla środowiska naturalnego, rolnictwa i człowieka. Pszczoły miodne zbierając nektar i pyłek kwiatów, który jest ich pożywieniem, jednocześnie zapylają rośliny owadopylne. Prowadzone przez pszczoły zapylanie roślin jest jednym z najważniejszych czynników plonotwórczych. Pszczoła miodna oprócz przyczyniania się do znacznego zwiększenia plonów rolników, wytwarza jednocześnie cenne produkty pszczele tj. miód, wosk, pierzgę, propolis, mleczko i jad pszczeli.
Jednocześnie należy pamiętać, że pszczoła miodna jest jednym z wielu owadów zapylających. W Polsce żyje blisko 500 gatunków pszczół m.in. trzmiele, pszczoły murarki, miesierki, makatki. Zapylaniem roślin zajmują się również niektóre muchówki, chrząszcze, osowate, motyle i inne owady.
W tym momencie warto również pamiętać, że ochrona pszczół i innych owadów zapylających przed niewłaściwie stosowanymi pestycydami przez producentów rolnych jest wielką troską Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN).
>>> PIORiN: BEZPIECZEŃSTWO PSZCZÓŁ JEST BARDZO WAŻNE! <<<
– Jeśli pszczoły znikną, człowiekowi pozostaną cztery lata życia – tak powiedział niegdyś Albert Einstein. Bez pszczół nie byłoby ludzi. To nie tylko producenci miodu, ale również – poprzez zapylanie – kluczowe ogniwo w produkcji żywności. A jednak pszczołom grozi wielkie niebezpieczeństwo. Jak można im pomóc? – informuje portal Radia Maryja i TV Trwam
Pszczołom pomóc może każdy z nas. Wystarczy zasiać w swoim ogrodzie albo na balkonie rośliny miododajne. Warto też wybierać ekologiczne produkty. Pasieki coraz częściej można spotkać w miastach – mówił pszczelarz Zbigniew Pęcak
– Pszczoły, które są w miastach, są to pszczoły łagodne. Pszczoły nie rojące się. Są one pod opieką wykwalifikowanych pszczelarzy – powiedział Zbigniew Pęcak.
Ze względu na zmiany cywilizacyjne pszczoły są zagrożone.
– Środowisko stało się coraz mniej atrakcyjne dla pszczół. Monokultury, chemia, wycinanie, wypasanie dlatego akcja ONZ – Światowy Dzień Pszczoły, by zwrócić uwagę społeczeństwu, że ta pszczoła jest bardzo potrzebna – wskazał pszczelarz Janusz Kasztelewicz.
Pszczoły zapewniają nie tylko słodki miód i inne zdrowe produkty. Ogrywają ważną role w zapylaniu roślin, mimo to, co roku giną tysiące tych małych owadów, głównie przez… – cały artykuł na źródłowej stronie Radia Maryja – po kliknięciu na link
► Wikipedia: – Pszczoła miodna (Apis mellifera) – gatunek owada błonkoskrzydłego z rodziny pszczołowatych (Apidae).
Pszczoły miodne zbierają nektar i pyłek kwiatów, który jest ich pożywieniem i zapylają rośliny owadopylne (np. drzewa owocowe, rzepak). Rośliny, które dostarczają pszczołom surowca do produkcji miodu są nazywane miododajnymi. Do produktów pszczół miodnych należą: miód, wosk, mleczko pszczele, kit pszczeli i pierzga. Pszczoła unosi się w powietrzu dzięki pracy dwóch par skrzydeł zbudowanych z przezroczystej błony. Na trzeciej parze odnóży znajdują się koszyczki służące do przenoszenia pyłku. Narządy rozrodcze samic uległy modyfikacji, w której wyniku powstał narząd obronny – żądło. Znajduje się ono na końcu odwłoka i może zostać przez zagrożonego owada wprowadzone do ciała innego zwierzęcia. Żądlenie bezkręgowców o miękkim ciele nie przynosi żądlącej pszczole większych szkód, natomiast użądlenie większego zwierzęcia (kręgowca) kończy się śmiercią pszczoły. [link]
◙ Podobne informacje:
eM: Pszczoły w wielkim mieście – w Kielcach 14.06, niebawem w Busku też [AKTUALIZACJA]
AF: Kto nie lubi tego gęstego, słodkiego produktu. Czy będziemy krainą miodem płynącą?