ED: „Profesjonalizm i szacunek do produktu są najważniejsze”. Hubert Mistekiewicz, szef kuchni w Hotelu Polonia Park, został Kucharzem Roku 2023 w świętokrzyskim plebiscycie kulinarnym Mistrzowie Smaku 2023! [VIDEO | FOTO] | Czy wiesz, że…
Hubert Mistekiewicz, szef kuchni w buskim Hotelu Polonia Park, został Kucharzem Roku 2023 w świętokrzyskim plebiscycie kulinarnym Mistrzowie Smaku 2023. To doświadczony profesjonalista, który praktykował w ekskluzywnych warszawskich restauracjach. Gotował też w najbardziej renomowanych buskich hotelach. Na czym polega jego praca?– informuje 27 października 2023 portal Echo Dnia

○ Hubert Mistekiewicz, szef kuchni w buskim Hotelu Polonia Park♂, został Kucharzem Roku 2023 w świętokrzyskim plebiscycie kulinarnym Mistrzowie Smaku 2023. / ąutor Michał Kolera, Echo Dnia♂
Hubert Misterkiewicz ma 36 lat. W zawodzie jest od lat 15. Trafił do niego po skończeniu liceum, bo, jak przyznaje, gotowanie od zawsze było jego hobby. Specjalizuje się w potrawach kuchni włoskiej i polskiej, jednak jego prawdziwą pasją jest kuchnia fusion. Co to takiego?
– To metoda przyrządzania posiłków polegająca na łączeniu na jednym talerzu elementów z wielu światowych kierunków kulinarnych, ale także z rożnych epok. Zapewnia klientowi niebywałą różnorodność, a kucharzowi daje spore pole do popisu. Tak naprawdę ogranicza nas jedynie nasza własna kreatywność – wyjaśnia Hubert Mistekiewicz.
Szef kuchni restauracji Polonia dysponuje dużym doświadczeniem.
– Przez 15 lat pracowałem we wszystkich niemal czołowych hotelach w Busku-Zdroju. Na pewno przełomem w mojej karierze była praktyka w dwóch renomowanych warszawskich restauracjach. Jedną z nich była Atelier Amaro, pierwszy w Polsce lokal mogący poszczycić się gwiazdką Michelin. Drugim miejscem, gdzie zdobywałem wiedzę, była restauracja Senses, także „ogwiazdkowana” w katalogu Michelina – mówi Hubert Misterkiewicz.
Czego nauczył się w tych dwóch miejscach?
– Przede wszystkim profesjonalizmu. Trafia mnie przysłowiowy szlag, gdy widzę, że komuś w pracy na kuchni przyświeca zasada „na odwal się”. Po 15 latach… – cały artykuł, rozmowa i zdjęcia na źródłowej stronie Echa Dnia♂
Czy wiesz, że:
♦ Przewodnik Michelin (fr. Guide Michelin) – seria przewodników po krajach świata, wydawanych przez francuskie przedsiębiorstwo Michelin. Pierwsza edycja, opisująca Francję, ukazała się w 1900 roku.
○ Niemcy, Augsburg, Hotel Maximilian’s ☆☆☆☆☆ Superior / źródło: Wikimedia Commons♂
Przewodniki Michelin dzielą się na serię przewodników gastronomicznych (Czerwone przewodniki), opisujących hotele i restauracje, oraz serię przewodników turystycznych (Zielone przewodniki). W obydwu seriach zamieszczane są oceny obiektów, którym przyznawane są gwiazdki według trzystopniowej skali.
W 2013 roku pierwszą restauracją w Polsce posiadającą gwiazdkę Michelin zostało Atelier Amaro’ w Warszawie, w której szefem kuchni jest Wojciech Modest Amaro’. W 2016 gwiazdkę Michelin otrzymała warszawska restauracja Senses, w której szefem kuchni jest Włoch Andrea Camastra. W 2016 roku symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny otrzymała restauracja…♂Wikipedia
◙ Podobne informacje:
ED: Restauracja Polonia z Buska-Zdroju wygrała w świętokrzyskim konkursie Mistrzowie Smaku 2023
ED: Szefowa Willi Wiślica w Busku: Zostaniemy wykończeni przez… słupek | [FOTO]