Ab ovo usque ad mala – Od jajka aż do jabłek
W starożytnym Rzymie zwyczajowo rozpoczynano ucztę od jajka, a kończono jabłkiem. Horacy (łac. Quintus Horatius Flaccus, 65–8 p.n.e.) –rzymski poeta liryczny 2 tysiące lat temu ujął to w słowach: Ab ovo usque ad mala (łac.) – Od jajka aż do jabłek. Po 20 wiekach, w swoich pracach naukowych prof. Trziszka odwołuje się do zaleceń starożytnych Rzymian, że jajka oraz jabłka to podstawa żywienia.

Pisanki (od góry: ukraińskie, opolskie, opoczyńskie, woj. Lubelskie), Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie. / autor: Nova, źródło: Wikipedia
Jedząc je dostarcza się organizmowi wszystkich witamin. Współczesne badania przyniosły wiele ważnych odkryć związanych ze składem i właściwościami jaj. Niekwestionowanym autorytetem w tej dziedzinie w Polsce i znanym na świecie jest prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.