Ab ovo usque ad mala - Od jajka aż do jabłek - Internetowy Portal Informacyjny Mieszkańców Miasta i Gminy Busko-Zdrój

Ab ovo usque ad mala – Od jajka aż do jabłek

15 kwietnia 2019 | Polskie Radio Jedynka 9.04.2019 / Jarosław Kruk 15.04.2019 | | 0 komentarzy

W starożytnym Rzymie zwyczajowo rozpoczynano ucztę od jajka, a kończono jabłkiem. Horacy (łac. Quintus Horatius Flaccus, 65–8 p.n.e.) –rzymski poeta liryczny 2 tysiące lat temu ujął to w słowach: Ab ovo usque ad mala (łac.) – Od jajka aż do jabłek. Po 20 wiekach, w swoich pracach naukowych prof. Trziszka odwołuje się do zaleceń starożytnych Rzymian, że jajka oraz jabłka to podstawa żywienia. 

Pisanki (od góry: ukraińskie, opolskie, opoczyńskie, woj. Lubelskie), Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie. / autor: Nova, źródło: Wikipedia

Jedząc je dostarcza się organizmowi wszystkich witamin. Współczesne badania przyniosły wiele ważnych odkryć związanych ze składem i właściwościami jaj.  Niekwestionowanym autorytetem w tej dziedzinie w Polsce i znanym na świecie  jest prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

O wieloletnich polskich badaniach nad jajkami i ich rezultatach na antenie radiowej Jedynki w 21 minutowej audycji z ekspertem rozmawia redaktor Dorota Truszczak – w czas Wielkanocy warto posłuchać – po kliknięciu na link 

 

grafika tytułowa: Wikipedia

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Masz pytania? Napisz do nas: redakcja@infobusko.pl