Ab ovo usque ad mala – Od jajka aż do jabłek
15 kwietnia 2019 | Polskie Radio Jedynka 9.04.2019 / Jarosław Kruk 15.04.2019 |
| 0 komentarzyW starożytnym Rzymie zwyczajowo rozpoczynano ucztę od jajka, a kończono jabłkiem. Horacy (łac. Quintus Horatius Flaccus, 65–8 p.n.e.) –rzymski poeta liryczny 2 tysiące lat temu ujął to w słowach: Ab ovo usque ad mala (łac.) – Od jajka aż do jabłek. Po 20 wiekach, w swoich pracach naukowych prof. Trziszka odwołuje się do zaleceń starożytnych Rzymian, że jajka oraz jabłka to podstawa żywienia.
Jedząc je dostarcza się organizmowi wszystkich witamin. Współczesne badania przyniosły wiele ważnych odkryć związanych ze składem i właściwościami jaj. Niekwestionowanym autorytetem w tej dziedzinie w Polsce i znanym na świecie jest prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna.