I❤PL: Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski
Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka. – informuje portal PolskieRadio.pl|Czwórka
Jagodziankowa rewolucja
Na temat jagodzianek rozpisują się kulinarni eksperci, blogerzy i zwykli smakosze. Znaną warszawską testerką jagodzianek jest dziennikarka Basia Starecka’. Na swoim blogu „Nakarmiona Starecka”, przyznaje, że testowanie najlepszych jagodzianek Warszawy kosztowało ją parę sczerniałych zębów i przynajmniej jedną fałdę na brzuchu. – Z roku na rok jagodzianki zmieniają swoją formę. W latach 90. były suchymi bułami, maźniętymi jagodzianym nadzieniem. Teraz możemy mówić nawet o „jagodziankowej rewolucji”. Przybywa w nich farszu, a ciasto jest wyrabiane z coraz lepszych składników – mówi gość Czwórki. – Dziś mamy do czynienia z „jagodowym klejnotem”. Wypieki buzują świeżą jagodą, która strzela sokiem, jest jędrna i cieszy oko jagodowym kawiorem.
Sezon na jagodzianki
Mówi się, że jagodzianki są przysmakiem początku lata, ale jak uspokaja gość Czwórki, sezon na jagodzianki wcale nie jest taki krótki. – Owszem, jagodziankowa fiksacja rozpoczyna się pod koniec czerwca, wraz z pojawieniem się pierwszych jagód.
○ Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.)♂ – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Ma wiele nazw zwyczajowych, m.in. jagoda, czarna jagoda, czernica. Roślina jest szeroko rozprzestrzeniona w Azji, Europie i Ameryce Północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym. W Polsce jest pospolita zarówno na nizinach, jak i w górach. Jest wykorzystywana szeroko jako roślina jadalna i lecznicza. Znaczenie gospodarcze borówki czarnej pozostaje wysokie mimo silnej konkurencji znacznie bardziej plennych borówek północnoamerykańskich (głównie borówki wysokiej), których owoce mają uboższy skład chemiczny od czernicy…♂
Najpierw pojawiają się one na południu Polski, a najdłużej czekają na nią mieszkańcy nadmorskich miasteczek i wsi. Ale jagodziankami możemy rozkoszować się nawet do połowy sierpnia – zaznacza dziennikarka i blogerka.
Kluczem jest doświadczenie
W czym zatem tkwi sekret tego wypieku? – Cały cymes polega na tym, żeby…- cały artykuł i audycja „Jagodzianka – jak smakuje najlepsza i czy można zrobić ją w domu?” na źródłowej stronie PolskieRadio.pl| Czwórka♂
◙ Podobne informacje:
ZOOM NA WIEŚ: Gryka – znakomite źródło magnezu, żelaza i rutyny
I ❤ Ponidzie: Farma Łukasików – z wizytą u najbardziej innowacyjnej rolniczki w Polsce [AUDIO/FOTO]
2 odpowiedzi na “I❤PL: Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski”
Całe dzieciństwo matka mnie żywiła jagodziankami od Meska.
I nic innego nie jadłeś?