I❤PL: Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski - Internetowy Portal Informacyjny Mieszkańców Miasta i Gminy Busko-Zdrój

I❤PL: Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski

18 lipca 2022 | | | 2 komentarze

Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka. – informuje portal PolskieRadio.pl|Czwórka

Jagodziankowa rewolucja

Na temat jagodzianek rozpisują się kulinarni eksperci, blogerzy i zwykli smakosze. Znaną warszawską testerką jagodzianek jest dziennikarka Basia Starecka’. Na swoim blogu „Nakarmiona Starecka”, przyznaje, że testowanie najlepszych jagodzianek Warszawy kosztowało ją parę sczerniałych zębów i przynajmniej jedną fałdę na brzuchu. – Z roku na rok jagodzianki zmieniają swoją formę. W latach 90. były suchymi bułami, maźniętymi jagodzianym nadzieniem. Teraz możemy mówić nawet o „jagodziankowej rewolucji”. Przybywa w nich farszu, a ciasto jest wyrabiane z coraz lepszych składników – mówi gość Czwórki. – Dziś mamy do czynienia z „jagodowym klejnotem”. Wypieki buzują świeżą jagodą, która strzela sokiem, jest jędrna i cieszy oko jagodowym kawiorem. 

Sezon na jagodzianki

Mówi się, że jagodzianki są przysmakiem początku lata, ale jak uspokaja gość Czwórki, sezon na jagodzianki wcale nie jest taki krótki. – Owszem, jagodziankowa fiksacja rozpoczyna się pod koniec czerwca, wraz z pojawieniem się pierwszych jagód.

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.)♂ – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Ma wiele nazw zwyczajowych, m.in. jagoda, czarna jagoda, czernica. Roślina jest szeroko rozprzestrzeniona w AzjiEuropie i Ameryce Północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym. W Polsce jest pospolita zarówno na nizinach, jak i w górach. Jest wykorzystywana szeroko jako roślina jadalna i lecznicza. Znaczenie gospodarcze borówki czarnej pozostaje wysokie mimo silnej konkurencji znacznie bardziej plennych borówek północnoamerykańskich (głównie borówki wysokiej), których owoce mają uboższy skład chemiczny od czernicy…♂

Najpierw pojawiają się one na południu Polski, a najdłużej czekają na nią mieszkańcy nadmorskich miasteczek i wsi. Ale jagodziankami możemy rozkoszować się nawet do połowy sierpnia – zaznacza dziennikarka i blogerka.

Kluczem jest doświadczenie

W czym zatem tkwi sekret tego wypieku? – Cały cymes polega na tym, żeby…- cały artykuł i audycja „Jagodzianka – jak smakuje najlepsza i czy można zrobić ją w domu?” na źródłowej stronie PolskieRadio.pl| Czwórka


◙ Podobne informacje:

ZOOM NA WIEŚ: Gryka – znakomite źródło magnezu, żelaza i rutyny

LP: Leśna kuchnia – podpłomyki leszczynowe

I ❤ Ponidzie: Farma Łukasików – z wizytą u najbardziej innowacyjnej rolniczki w Polsce [AUDIO/FOTO]

Kulinarny program TVP HD „Przystanek Slow food” z wizytą w rodzinnej manufakturze „Olejarnia Zagłoby” Mariusza Roszkowskiego [FOTO]

I ❤️ Ponidzie: Z dyrektorskiego gabinetu do… stajni. Dziś hoduje kozy i kocha to co robi. Farma Jaga, Bogucice Drugie

I ❤ Ponidzie: Winnica Fodymskich w Szczaworyżu. Zwiedzanie winnicy, degustacja win i produktów regionalnych – 21.08.2021

I ❤ Ponidzie: PONIDZIE. NIEDOCENIANA „POLSKA TOSKANIA”

 

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna.

2 odpowiedzi na “I❤PL: Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski”

  1. Feldfebel pisze:

    Całe dzieciństwo matka mnie żywiła jagodziankami od Meska.

  2. Do powyżej pisze:

    I nic innego nie jadłeś?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Masz pytania? Napisz do nas: redakcja@infobusko.pl