RK: Kurozwęki słyną już nie tylko z bizonów, ale także z…piwa
W kompleksie pałacowym w Kurozwękach otwarto pierwszy w województwie świętokrzyskim browar restauracyjny. Będą w nim produkowane lokalne piwa przygotowywane na oczach gości. Restauracja i browar mieszczą się w nowo wybudowanym obiekcie, tuż za wjazdem na teren kompleksu pałacowego.
Za budowę browaru, uruchomienie produkcji i uwarzenie pierwszego piwa odpowiedzialny jest piwowar Krzysztof Ozdarski. Jak wyjaśnia, cała aparatura browaru została sprowadzona z Monachium. Na parterze oprócz sali restauracyjnej mieści się także warzelnia i fermentownia, w których są specjale kadzie i zbiorniki. To w nich warzone są dwa rodzaje lokalnego piwa.
– Warzelnia, która mieści się w restauracji nazywana była sercem browaru. To tutaj zachodzi najważniejszy etap procesu, czyli zacieranie. W drugiej części budynku mieszą się zbiorniki fermentacyjno – leżakowe. W Kurozwękach będziemy warzyć dwa piwa. Pierwsze z nich, to piwo jasne „Złoto Kurozwęk”, typowy Pils z podkreśloną goryczką i aromatem chmielowym. Drugi, to „Pan Paweł” – piwo marcowe, nieco mocniejsze od poprzedniego – wyjaśnia piwowar.
Otwarciu browaru towarzyszyła degustacja przygotowanych piw. Michał Popiel, współwłaściciel Zespołu Pałacowego i Stadniny Koni w Kurozwękach liczy, że nowa atrakcja przyciągnie jeszcze większą liczbę turystów. – Piwowarnia była tutaj w Kurozwękach od zawsze, chcieliśmy wrócić do dawnych tradycji – mówił Michał Popiel.
źródło: Radio Kielce