I ❤ Ponidzie: Owce z Ponidzia karmione są ziołami i paszami bez GMO
Czarnogłówki i owce olkuskie, ponownie zawitały na murawy kserotermiczne Ponidzia. W ten weekend oficjalnie rozpoczął się sezon wypasowy. Zwierzęta można zobaczyć m.in. na pastwisku w Skowronnie Dolnym, trzy kilometry od Pińczowa. – informuje Radio Kielce
– Owce pasą się na pastwisku od godziny 7.00 do 19.00. W hodowli bardzo pomagają nam pracownicy ze Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych – mówi Grzegorz Szymański, właściciel 200 zwierząt, jeden z sześciu gospodarzy hodujących owce na Ponidziu. Jak tłumaczy, Zespół Parków zapewnia hodowcom potrzebną do wypasu infrastrukturę, na przykład ogrodzenia zabezpieczone elektrycznym pastuchem, które uniemożliwiają zwierzętom wchodzenie poza teren, który jest dla nich przeznaczony.
Ojciec hodowcy, pan Henryk Szymański, podkreśla, że jagnięcina uchodzi za bardzo smaczną. Zaznacza, że mięso to powoli staje się przysmakiem na Ponidziu.
– To przede wszystkim mięso zdrowe. Owce karmione są ziołami, paszami bez soi modyfikowanej. Odpowiednio przyrządzone zdecydowanie mogą zaskoczyć smakiem – zapewnia.
Wojciech Sołtysiak, kierownik zakończonego już projektu ochrony cennych siedlisk przyrodniczych na Ponidziu, prowadzonego przez Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych informuje, że rolnicy kontynuują wypas. Przypomina, że owce jako naturalne kosiarki, miały pomóc chronić cenne murawy kserotermiczne, czyli ciepłolubne i światłolubne siedliska łąkowe. Bez wypasu murawy zarosłyby i zatraciły swój unikatowy charakter. Owce od 2014 roku wychodzą na pastwisko i zjadają siewki krzewów i drzew.
– Owce pasą się na Ponidziu na obszarze około 60 hektarów. Głównie na terenie gminy Pińczów w okolicach Garbu Pińczowskiego w Skowronnie Dolnym i Górnym, w Woli Chroberskiej oraz na niewielkim fragmencie lasu w Młodzawach. Rozpoczynając projekt mieliśmy do dyspozycji 200 owiec. Obecnie tych owiec jest w granicach 600-700 – mówi Wojciech Sołtysiak.
O ile mięso owiec z Ponidzia jest cenne, to ich wełna dziś nie przedstawia już większej wartości. Ale owce i tak muszą być strzyżone. Gospodarze robią to raz w roku. Strzyżenie 200 owiec zajmuje około… – cały artykuł na źródłowej stronie Radia Kielce – po kliknieciu na link.
► Programy Ochrony Zasobów Genetycznych Zwierząt Gospodarskich: – Owca olkuska
► rynek-rolny.pl: – Owce czarnogłówki
◙ Podobne informacje:
RK: Full Wypas – owce czarnogłówki zadomowiły się na Ponidziu