Śmietnik na Piłsudskiego: relacja z protestu 12 marca oraz Stanowisko Zarządu buskiej SM [VIDEO] - Internetowy Portal Informacyjny Mieszkańców Miasta i Gminy Busko-Zdrój

23 marca 2020 | busko.com.pl 21.03.2020 / Jarosław Kruk 23.03.2020 | | 2 komentarze

Między mieszkańcami kilku bloków na osiedlu Piłsudskiego w Busku-Zdroju a Spółdzielnią Mieszkaniową trwa spór o lokalizację nowej wiaty śmietnikowej. Relację video z protestu jaki odbył się 12 marca w miejscu budowy zamieścił na swojej stronie portal busko.com.pl. Opublikował również wydane w tym temacie po wydarzeniu Stanowisko Zarządu SM.

Centralnie, pod oknami kilku bloków na osiedlu Piłsudskiego ma stanąć nowa wiata śmietnikowa. / źródło: busko.com.pl

W czwartek, 12 marca o 16.00, liczna grupa mieszkańców zebrała się w pobliżu miejsca budowy. Na spotkanie zaproszeni zostali buscy decydenci i media.  Dyskusja była gorąca.
Według Anny Bezak, przedstawicielki mieszkańców, Spółdzielnia  nie  poinformowała o planach budowy śmietnika w nowym miejscu. Mieszkańcy są oburzeni, że Zarząd Spółdzielni Mieszkaniowej w Busku-Zdroju nie konsultuje z nimi tak ważnych decyzji. Karol Kliś, jeden z członków delegacji, zaznaczył, że nowa lokalizacja śmietnika między blokami spowoduje, że będą mieli źródło, delikatnie mówiąc „brzydkich zapachów” bezpośrednio pod  swoimi oknami, a tego nikt z  mieszkańców sobie nie życzy.

Mieszkańcy liczą na zmianę decyzji Zarządu Spółdzielni.

Relację video ze spotkania 12 marca zamieścił na swojej stronie dwa dni temu portal busko.com.pl – kliknij na grafikę

Cały artykuł i galeria zdjęć na źródłowej stronie busko.com.pl – po kliknięciu na link

Redakcja portalu opublikowała również oświadczenie Spółdzielni Mieszkaniowej wydane po opisywanych wydarzeniach. Brzmi ono następująco:

Stanowisko Zarządu w sprawie wiaty na odpady komunalne:

Jako Spółdzielnia jesteśmy zobligowani do dostosowania się do zmian prawnych w zakresie gospodarki odpadami komunalnymi, m.in. dotyczących miejsc składowania tychże odpadów.
Do tej pory mieszkańcy wspomnianych bloków na os. Piłsudskiego wynoszą śmieci do miejsca, w którym ustawione są pojemniki. Obowiązujące przepisy obligują Spółdzielnię do budowy wiaty, która będzie spełniać odpowiednie standardy. Dodam, że miejsce gdzie obecnie składowane są odpady jest terenem gminnym, a my jako Spółdzielnia nie możemy prowadzić inwestycji na nie swoim terenie.
Musimy także spełniać inne warunki, np. te dotyczące odległości od miejsca składowania odpadów do bloków. Obecna lokalizacja nie spełnia tych warunków, choćby dlatego że dla części mieszkańców te odległości są zbyt duże. Dlatego też zaplanowaliśmy budowę wiaty na terenie, który jest mieniem Spółdzielni. Wystąpiliśmy do Starosty o wydanie pozwolenia na budowę wspomnianej wiaty, oczywiście po spełnieniu wszystkich obowiązujących wymogów jakie nakłada na nas prawo budowlane.
Na chwilę obecną posiadamy wszystkie stosowne pozwolenia, które w związku z tą inwestycją są wymagane. Teren między wiatą a budynkiem to teren zielony, częściowo zadrzewiony. Poza tym planowane jest również nasadzenie dodatkowych drzew i krzewów.
Ponieważ w czwartek 12 marca zwróciła się do nas grupa mieszkańców z prośbą o zmianę lokalizacji, sprawę rozpatrzymy ponownie, uwzględniając zarówno obowiązujące przepisy, jak również zgłoszony aspekt społeczny. Na chwilę obecną decyzja w tej sprawie nie zapadła.

◙ Podobne informacje:

2 odpowiedzi na “Śmietnik na Piłsudskiego: relacja z protestu 12 marca oraz Stanowisko Zarządu buskiej SM [VIDEO]”

1. ... pisze:

Za dobrze wam wiejskie szlachcice z Piłsudskiego

2. No i budżetu obywatelskiego w tym roku nie będzie... Walduś robi co chce, prezes spółdzielni także, a ciemne buskie społeczeństwo dalej nic nie rozumie z otaczającej go rzeczywistości... pisze:

Na stronie umig.busko.pl w zakładce AKTUALNOŚCI pisze: Z uwagi na fakt, że na 22 zgłoszone projekty do budżetu obywatelskiego 17 nie spełniło wymagań formalnych określonych w Uchwale Nr XIII/153/2019 Rady Miejskiej w Busku-Zdroju z dnia 19 września 2019 roku w sprawie określenia zasad i trybu przeprowadzania konsultacji społecznych budżetu obywatelskiego z mieszkańcami Gminy Busko-Zdrój, natomiast 5 uzyskało negatywną ocenę podczas weryfikacji merytorycznej, żaden projekt nie zostaje poddany głosowaniu.